Vraag van de Week: Vreest u dat de democratie in gevaar komt door extreme religie?

Protest tegen neutraliteit in het onderwijs. Belga

Uncategorized

Bende van Nijvel: Oud-rijkswachter Robert Beijer aangehouden in Thailand

Wannes Neukermans

Voormalig rijkswachter Robert Beijer is vannacht aangehouden in de Thaise stad Pattaya. Het Belgische gerecht verricht momenteel een huiszoeking in zijn woonst en is op zoek naar elementen die Beijer aan de Bende van Nijvel kunnen linken. Maar oorspronkelijk waren het de Thaise autoriteiten die de man arresteerden, omdat hij illegaal in het land verbleef.

Robert ‘Bob’ Beijer werd al meermaals in verdenking gesteld en ondervraagd over zijn mogelijke betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Hij werd door gebrek aan bewijs echter nooit aangeklaagd. In een succesvol afgelegde leugendetectortest ontkende hij enige betrokkenheid met de Bende.

Privédetective

Beijer werd wel veroordeeld voor een aantal andere misdrijven. Nadat hij gedegradeerd wordt omdat hij andere rijkswachtagenten had afgeluisterd, startte hij een privédetectivebureau. Door het gebruik van (half)legale en illegale methodes – aangeleerd door de rijkswacht – boekte hij veel succes.

Nadien bleek dat Beijer een overste bij de rijkswacht had neergeschoten, een bom in een rijkswachtauto geplaatst had en werd hij ook veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op een Libanese diamanthandelaar, heling en illegaal wapenbezit. De oud-rijkswachter had meermaals voorgesteld om deals te sluiten om informatie te geven over ‘cold cases’ zoals de Bende van Nijvel, in ruil voor strafvermindering. Daar is het gerecht nooit op ingegaan. Om aan zijn straf te ontkomen vluchtte Beijer voor zijn proces naar Thailand, waar hij uiteindelijk in 1991 wordt opgepakt.

Na eerst enkele maanden in een Thaise cel te zitten voor het gebruik van een vals paspoort, wordt hij uitgeleverd aan België en start het proces. Na zijn vrijlating keerde hij in december 1999 terug naar Thailand.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/zoekactie-wapen-bende-van-nijvel-in-damse-vaart-belangrijk-detail-zit-goed-verstopt/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Bende van Nijvel: Oud-rijkswachter Robert Beijer aangehouden in Thailand”

  1. Waarom is het gerecht nooit ingegaan op zijn deal om informatie te geven over de Bende van Nijvel in ruil voor strafvermindering? Bestond dan de kans dat er andere belangrijke koppen zouden rollen waarvan het gerecht al geruime tijd weet van heeft maar angstvallig worden verzwegen!

  2. Volgens mij weten ze maar al te goed wie hierachter zit en waar de bewijzen te vinden zijn. Het hangt er natuurlijk vanaf wie erbij betrokken was. Sommige mensen zijn immers onaantastbaar, dit is duidelijk een delicaat politiek dossier, wat nooit in een rechtbank zal belanden.

Plaats een reactie

Delen