Britse minister verwijdert Boris Johnson van foto: "Stalinistisch"

Foto: Twitter.

Uncategorized

Britse minister verwijdert Boris Johnson van foto: “Stalinistisch”

Carl Deconinck

De Britse minister van Economische Zaken, Grant Shapps, veroorzaakt controverse in het Verenigd Koninkrijk. Hij zou oud-premier Boris Johnson hebben verwijderd van een foto die hij deelde op Twitter. De actie kan op weinig begrip rekenen.

Shapps zelf ontkent dat hij voormalig premier Boris Johnson heeft verwijderd van een foto die hij deelde op Twitter. De foto werd genomen tijdens een ministerieel bezoek aan Spaceport Cornwall, waar Shapps de eerste raketlancering vanop Britse bodem toejuichte. Die lancering vond afgelopen maandag plaats, maar draaide uit op een mislukking.

De post – die inmiddels door de regeringsfunctionaris werd verwijderd – doet denken aan de oude praktijk van de Sovjet-Unie om belangrijke figuren van foto’s te verwijderen nadat ze door de communistische dictator Jozef Stalin waren ‘gezuiverd’.

(Lees verder onder de tweet.)

Stalin

De originele foto dateert uit 2021 en werd al eens gedeeld. Toen stond Johnson prominent op de foto, maar nu niet meer. “Waarom is voormalig premier Boris Johnson van deze foto verwijderd?”, vroeg een BBC-journalist zich af. Kort daarna werd de afbeelding verwijderd. Shapps zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de bewerking en dat het zeker niet zijn bedoeling was om Johnson van de foto te verwijderen.

Op internet reageert men afwijzend op de vermeende poging om de geschiedenis te herschrijven. Het incident doet sterk denken aan de beroemde herwerkte foto’s in Rusland onder Stalin, zo merken velen op. Anderen drijven de spot met de foto en verwerken er allerlei andere figuren in.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Britse minister verwijdert Boris Johnson van foto: “Stalinistisch””

Plaats een reactie

Delen