Hoofdredacteur Trouw: "Het woord blank hoort niet meer thuis in onze krant"

Schermafbeelding: Trouw.

Cultuuroorlog

Hoofdredacteur Trouw: “Het woord blank hoort niet meer thuis in onze krant”

Anton Schelfaut

Het woord blank heeft geen plaats meer in het Nederlandse dagblad Trouw. Dat zegt hoofdredacteur Cees van der Laan in zijn wekelijkse ‘brief van de hoofdredactie’, waarin hij de keuzes van de krant toelicht.

De Nederlandse krant Trouw wordt sinds 2009 uitgegeven door DPG Media, de mediagroep achter Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. Volgens hoofdredacteur Cees van der Laan hoort het woord blank niet meer thuis in het dagblad. Hij wijst erop dat de redactie het woord vrijwel niet meer gebruikt. “Redacteuren, ikzelf ook, schrijven consequent wit als het gaat om de lichter gekleurde bevolking van Nederland”, legt hij uit. “Verboden is het woord blank niet, in onbruik geraakt wel.”

Van der Laan stelt onomwonden dat het dagblad het woord zelfs censureert in lezersbrieven. “Brieven van lezers die het woord blank schrijven worden gewijzigd in wit, ook al bedoelen ze er niets oneigenlijks mee en is het eerder een gewoonte dan een gemotiveerd gebruik van het woord”, zegt hij daarover.

Chef eindredactie Ilse van Heusden geeft op haar beurt aan dat de krant niemand wil kwetsen. “Daarom schrijven wij consequent wit, al hebben columnisten meer vrijheid. Het woord blank is bij ons in onbruik geraakt”, zegt ze.

Betekeniswijziging

De oud-coördinator van de eindredactie, Joost van Egmond, zou enkele jaren geleden al een betekeniswijziging van blank en wit hebben vastgesteld. “Werd lang het woord blank als neutraal ervaren en wit als activistisch, het is inmiddels precies andersom”, weet Van der Laan. “Wit wordt als neutraal ervaren en blank als een woord dat rechts-extremistische kringen zich hebben toegeëigend.”

Van der Laan verwijst daarbij naar het Trouw Schrijfboek, waarin die betekeniswijziging is opgenomen. “De vraag of blank nu een gangbare benaming is of een claim van superioriteit over andere huidskleuren is een valse; het is beide. Wie het woord blank gebruikt, ontkomt niet aan de ballast die de term met zich meebrengt en daarom heeft die in Trouw niet de voorkeur; gebruik liever wit”, zo staat te lezen in het Schrijfboek.

Het woord blank hoort niet meer thuis in de krant als het gebruikt wordt om mensen te typeren. “Daarmee associeer je je met rechts-extremisme en daar willen we ver weg van blijven”, besluit Van der Laan.

1984

Dat Trouw het woord blank als rechts-extremistisch ziet, is een doorn in het oog van auteur en voormalig journalist Johan Op de Beeck. “Vroeger dacht ik dat we vooruit gingen, nu blijkt 1984 te naderen”, hekelt hij op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “Hoofdredacteur Trouw: “Het woord blank hoort niet meer thuis in onze krant””

  1. Er zijn nog een aantal woorden die ‘Trouw’ zal moeten schrappen omdat ze geassocieerd worden met ‘extreem-rechts’: inspraak, democratie, het volk, autonomie, vrijheid, vrijheid van meningsuiting, respect, enz.

  2. De krant wil niemand ‘kwetsen’. Daarom mijdt ze woorden waarmee ze eventueel kan geassocieerd worden met een derde van de bevolking en past ze ongevraagd lezersreacties aan. Als teken van disrespect kan dat tellen. Hoe grof kan je zijn?

  3. Albino’s en sneeuwmannen (“sneeuwpop” = hollandisme) zijn wit maar mensen van het blanke ras zijn “blank”. Wie dermate politiek-correct geïndoctrineerd is die legge de blanke hand eens op een wit blad papier zodat de visu het verschil zichtbaar wordt, objectief-correct geconstateerd zelfs voor een politiek-correct gehersenspoelde bitskoemmer.

Plaats een reactie

Delen