Zware boetes voor schendingen van privacy bij Facebook en Instagram

Shutterstock

Uncategorized

Ierse rechtbank legt Instagram en Facebook zware boetes op wegens schending van de privacy

Carl Deconinck

Meta, het moederbedrijf achter Facebook en Instagram, moet zware boetes betalen van de Ierse rechtbank. De sociale mediabedrijven hebben zich niet gehouden aan de Europese privacywetgeving bij het verspreiden van advertenties. Meta moet nu 390 miljoen euro ophoesten.

De Ierse toezichthouder voor gegevensbescherming heeft Meta woensdag een boete van 390 miljoen euro opgelegd voor inbreuken op zijn Facebook- en Instagram-diensten. De toezichthouder zei dat de twee platformen de wettelijke basis voor hoe ze advertenties uitvoeren op basis van persoonlijke gegevens in de Europese Unie opnieuw moeten beoordelen. 210 miljoen euro zijn voor conto van Facebook, 180 zijn voor Instagram. Het bevel over hoe beide sociale mediabedrijven advertenties uitvoeren, werd in december gemaakt door de privacywaakhond van de EU, de European Data Protection Board (EDPB).

De inbreuken komen op een wijziging in de servicevoorwaarden bij Facebook en Instagram in 2018 na de introductie van nieuwe EU-privacywetten waarbij Meta probeerde te vertrouwen op de zogenaamde “contract”-rechtsgrondslag voor de meeste van zijn verwerkingen. Na eerder te hebben vertrouwd op de toestemming van gebruikers voor de verwerking van hun persoonlijke gegevens voor gerichte reclame, was Meta in plaats daarvan van mening dat een contract werd aangegaan na acceptatie van de bijgewerkte voorwaarden van 2018 en dat dit dergelijke advertenties rechtmatig maakte.

1,3 miljard in 16 maanden

De Ierse Data Privacy Commissioner (DPC), de belangrijkste privacyregulator voor veel van ’s werelds grootste technologiebedrijven binnen de EU, heeft Meta opgedragen om zijn gegevensverwerkingsactiviteiten binnen drie maanden in overeenstemming te brengen met de Europese regels. De boetes brachten de totale boetes die de DPC tot nu toe aan Meta heeft opgelegd op 1,3 miljard euro. Zo kreeg Facebook in november een boete van 265 miljoen euro nadat telefoonnummers, e-mailadressen en andere persoonlijk gegevens van Facebook-gebruikers werden bijeengezocht en verspreid op internet. Initieel was de Ierse commissie van plan verder mee te gaan in de redenering van Meta, maar 10 andere Europese privacy-commissies dachten daar anders over.

In september kreeg Instagram een boete van 405 miljoen euro opgelegd wegens het onvoldoende beschermen van de privacy van kinderen. Facebook kreeg een boete van 17 miljoen euro na een reeks datalekken. In september 2021 legde de DPC WhatsApp een boete van 225 miljoen euro op voor het niet voldoende informeren van gebruikers over de verwerking van persoonlijke gegevens.

De DPC heeft momenteel 11 andere onderzoeken openstaan naar Meta-services. Meta zegt “teleurgesteld” te zijn en is van plan in beroep te gaan, en benadrukt dat de beslissing gepersonaliseerde advertenties op zijn platforms niet verhindert. Privacyactivisten zeggen dat de beslissing een grote overwinning is en betekent dat Meta gebruikers echte keuze moet geven over hoe het zal omgaan met gebruikersgegevens om online advertenties te targeten. Het betekent dat Meta mogelijk de manier waarop een belangrijk deel van zijn bedrijf werkt, zal moeten veranderen. Het grootste deel van de inkomsten komt uit advertenties. Het proces rond WhatsApp is nog lopende.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/05/conner-rousseau-verspreidt-gedeeltelijk-onjuiste-informatie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen