Voorzitter Moslimexecutieve wil Belgische staat aanklagen

Mehmet Ustün (rechts), op een bijeenkomst met toenmalig premier Macron en Justitieminister Geens. Photonews

Uncategorized

Nog nooit zo veel buitenlandse investeringen in Vlaanderen

Wannes Neukermans

Buitenlandse bedrijven investeerden in 2022 een historisch record van 5,26 miljard euro in Vlaanderen. Dat geld is verspreid over 278 nieuwe investeringsprojecten, goed voor 6.540 extra jobs. Ook dat is een record. Vlaams minister-president Jan Jambon maakte dit bekend voor zijn afreis naar het World Economic Forum (WEF) in Davos.

Vooral sectoren als de farma en de chemie kenden een enorme investeringsdrang. Zo investeerde Pfizer 1,2 miljard in zijn site in Puurs en pompte Sanofi 120 miljoen euro in de bouw van een derde productielijn in Beerse. “Dit droeg bij aan het nieuwe investeringsrecord”, reageert Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap dat buitenlandse investeerders aantrekt en begeleidt.

O&O

Daarnaast gaat het vooral over buitenlandse investeringen die te maken hebben met klimaattechnologie en energietransitie. Innovatie blijft voor Vlaanderen enorm belangrijk, want investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) zijn goed voor 1.599 banen.

De VS blijven de belangrijkste investeerders (20 procent marktaandeel). Daarna volgen Nederland (15,8 procent) en Frankrijk (11,15 procent). Opvallend: het aantal projecten uit het Verenigd Koninkrijk is in 2022 gehalveerd.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/12/wellicht-is-dit-een-van-de-laatste-grote-investeringen-in-belgie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Nog nooit zo veel buitenlandse investeringen in Vlaanderen”

  1. Hoeveel van de opbrengst van die investeringen vloeit er naar de bodemloze putten in Wallonië en Brussel?! Hoeveel werd er daar geïnvesteerd en hoeveel hangmatliggers (verplicht)aan het werk gezet?!

  2. hoe meer jobs in Vlaanderen ,hoe meer Wallonie en Brussel zich in de handen wrijft
    Zo kan de mallemolen in die profiterende streken blijven draaien , met als excuus
    Solidariteit , tout ensemble

  3. Met een energiediscussie zonder einde en een onderwijs dat al decennia achterop hinkt, is het nog verwonderlijk dat er nog zoveel wordt geïnvesteerd. De Vlaamse regering en zeker de federale moeten daar niet hoog mee oplopen. Het is niet door, maar ondanks hun maatregelen dat dit nog gebeurd. Het zou wel eens een Pyrrhusoverwinning kunnen blijken als niet snel het roer wordt omgeslagen.

Plaats een reactie

Delen