Einde van de Gallische opstand in onze contreien na de overwinning van Caesar op Vercingetorix (Wikimedia Commons)

PAL CAST

PAL CAST. Prof. Christian Laes over ‘het verhaal van Vlaanderen’: “Als historicus meer dan een miljoen mensen kunnen bereiken was een enorme kans”

Stijn Derudder

‘Het verhaal van Vlaanderen’ heeft er ondertussen twee afleveringen op zitten en het blijkt een gigantisch succes. Een van de experts die aan bod kwam in aflevering 2 was Christian Laes. Hij is professor oude geschiedenis aan de Universiteit van Manchester en is tevens verbonden aan de Universiteit Antwerpen.

Professor Laes behoort tot een van de weinige mensen in de wereld die Latijn schrijft én spreekt, en dat al ruim 25 jaar. We bespreken het belang van Julius Caesars Gallische campagne, het christendom in onze streken tijdens de Romeinse periode, maar beginnen doen we met het verhaal van de West-Vlaamse generaal Carausius in een bredere context te bekijken.

Beluister het gesprek met professor Laes hieronder, via palcast.simplecast.com of zoek naar ‘PAL CAST’ op Spotify, Apple Music…

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/televisie-het-verhaal-van-vlaanderen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

15 gedachten over “PAL CAST. Prof. Christian Laes over ‘het verhaal van Vlaanderen’: “Als historicus meer dan een miljoen mensen kunnen bereiken was een enorme kans””

  1. Raar dat de MSM nog de mening van de historus onder de historici niet heeft gevraagd….Bart De Wever. Ik denk dat Bart niet op het podium mag staan. De linkse ratten schijten in hun broek nu het verhaal
    VLAANDEREN leeft onder de ECHTE Vlamingen. #forzavlaanderen. 1302 of 2024?

  2. Zo’n zever over wat voorbij is en dus niet langer relevant , “Geschiedenis” zou beter tot “Omkijken” herdoopt worden.
    Ik heb nooit begrepen waarom mensen zich kunnen interesseren aan wat voorbij is, in plaats van naar de toekomst te lonken. Hoeveel datums hebben wij moeten van buiten leren en hoe vaak onderwezen over zakkenvullers en wie met wie getrouwd was ? Zelfs “Wiskunde” was nog niet zo saai als “Geschiedenis”, gelukkig zijn wij van die ballast vakken definitief af en hebben we dat saai gedoe nooit nodig gehad tijdens onze loopbaan en zeker niet nu wanneer op pensioen.

  3. Alles is geschiedenis Dirk, alles. Zelfs deze post ligt al in het verleden wanneer je hem leest. Een mens wordt bepaald door zijn geschiedenis en je hebt het verleden nodig om het heden te kunnen begrijpen. Het van buiten leren van data is inderdaad onzinnig maar voor de rest voorziet de geschiedenis ons van prachtige en aangrijpende verhalen die de fictie veruit overtreffen.

  4. Waarom geschiedenis? Om het heden beter te begrijpen, en te vermijden dat de geschiedenis zich herhaalt….Niets is minder actueel hedentendage met een nieuwe wereldoorlog in het verschiet!

  5. Bijlange niet ; veeleer geldt “een mens wordt bepaald door zijn toekomst visie” en niet door dat ballast blok aan het been dat hij/zij nolens volens als “geschiedenis” meesleept.

  6. We zijn het product van het verleden. Wie zijn verleden niet kent en koestert, met al zijn goede en kwade kanten, is een ontworteld mens. Vraag dat maar iedere Turk, Marokkaan, Moslim die hier is komen aanwaaien. Het Westen is zichzelf kwijtgeraakt, zelf gehoord in een zes uur durend gesprek met een jonge Moslim. Ik moet hem helaas gelijk geven. En jij bevestigt zijn stelling.

  7. Als we niet naar het verleden kijken leren we ook niets uit de geslaagde en vooral de mislukte experimenten. Dan wisten we bv. niet dat socialisme, ongebreideld kapitalisme, godsdienstig fanatisme, kortom alle systemen waarbij een meer-of minderheid blijvend zijn wil kan opleggen aan andersdenkenden en geen tegenspraak duldt, leiden tot catastrofes. Dan wisten we ook niet dat politiekers met nooit met genoeg wantrouwen kunnen bejegend worden en. dat democratie zonder maximale vrije meningsuiting en minimale overheidsinmenging niet mogelijk is.

  8. Niet iedereen is blijkbaar in staat dit te begrijpen Geert . In elk geval heb ik er voor mezelf al heel veel aan gehad! Wat anderen daar van vinden interesseert mij voor geen donder..

Plaats een reactie

Delen