Poetin beveelt staakt het vuren in Oekraïne

Telegram https://t.me/PutinDirect

Uncategorized

Poetin beveelt staakt-het-vuren in Oekraïne

Carl Deconinck

Russisch president Vladimir Poetin heeft – verrassend genoeg – bevolen aan zijn minister van Defensie om een tijdelijk staakt-het-vuren af te kondigen in Oekraïne. Aanleiding zou het orthodox Kerstmis zijn.

Rusland zou van plan zijn enkele dagen niet te vechten omwille van orthodox Kerstmis. In een verklaring zei Poetin: “Rekening houdend met de oproep van Zijne Heiligheid Patriarch Kirill, draag ik de minister van Defensie van de Russische Federatie op een staakt-het-vuren in te stellen langs de gehele contactlijn van de partijen in Oekraïne van 6 januari 2023 om 12.00 uur tot 7 januari 2023 om 24.00 uur. Aangezien een groot aantal orthodoxe burgers in de gevechtsgebieden woont, roepen wij de Oekraïense zijde op een staakt-het-vuren af te kondigen en hen toe te staan op kerstavond en op eerste kerstdag diensten bij te wonen.”

“Uitgaande van het feit dat een groot aantal burgers die orthodoxie belijden in de gebieden van vijandelijkheden wonen, roepen we de Oekraïense kant op om een staakt-het-vuren af te kondigen en hen de mogelijkheid te geven om diensten bij te wonen op kerstavond, evenals op de dag van de geboorte van Christus,” zegt de instructie ook.

Vredesgesprekken?

Eerder op donderdag deed patriarch Kirill van Moskou en heel Rusland een beroep op de partijen die betrokken zijn bij het conflict. Hij riep op tot een staakt-het-vuren en de oprichting van een kerstbestand in Oekraïne, evenals in de Donbass en andere veroverde gebieden. Ook de Turkse president Tayyip Erdogan had in een telefoongesprek laten weten dat de inspanningen om vrede te bekomen versterkt zouden worden door een eenzijdig staakt het vuren en “een visie op een eerlijke oplossing”. De Turkse president overlegt geregeld met zijn Russische ambtgenoot omdat Turkije optreedt als bemiddelaar naast de VN inzake graanexport uit Oekraïense havens.

Het is echter niet de eerste keer dat Rusland de waarheid niet vertelt rond militaire operaties. Zo begon de oorlog nu bijna een jaar geleden met “een militaire oefening” aan de grens en zei Rusland dat niemand zich zorgen hoefde te maken. Of Oekraïne zich ook aan een staakt-het-vuren zou houden, is nog niet bekend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Poetin beveelt staakt-het-vuren in Oekraïne”

Plaats een reactie

Delen