Poolse president kondigt aan zware Leopard tanks naar Oekraïne te willen sturen

Shutterstock

Uncategorized

Polen zal moderne Leopard 2-tanks aan Oekraïne leveren

Carl Deconinck

De Poolse president Andrzej Duda kondigde vandaag aan dat zijn land moderne, zware Duitse Leopard 2-tanks naar Oekraïne zal sturen. Tot vandaag wilden westerse landen geen te zwaar materiaal sturen om geen escalatie met Rusland uit te lokken, maar dat lijkt nu helemaal verleden tijd.

Polen is van plan om een compagnie zware tanks te sturen, zo’n 12 tot 16 tanks. De Poolse president Andrzej Duda kondigde op de top van Lublin, tussen Polen, Litouwen en Oekraïne aan dat Polen de zware tanks wil sturen als onderdeel van een internationale coalitie.

“We willen dat het een internationale coalitie wordt”, zei Duda. Dinsdag meldde Politico dat Frankrijk en Polen de druk op Duitsland opvoeren om Leopard-tanks naar Oekraïne te laten vertrekken. Duitsland moet als producerend land zijn toestemming hiervoor geven en stond tot voor kort op de rem.

Coalitie nodig

De Franse president Emmanuel Macron besloot vorige week om AMX-10 RC infanteriegevechtsvoertuigen – vaak aangeduid als lichte tanks – aan Oekraïne over te dragen “om het taboe op het sturen van westerse tanks naar Oekraïne te doorbreken, zodat Duitsland een stap vooruit kan zetten”. Landen die meer steun willen geven aan Oekraïne werken dus samen om steun te verzamelen. Afgelopen zaterdag sprak de premier van Litouwen hier nog over met Duits bondskanselier Scholz. Ook het Verenigd Koninkrijk wil zware Challenger II-tanks sturen.

Kiev eist al maanden de bevoorrading van westerse tanks, met het argument dat het zonder gepantserde wapens niet in staat is om de Russen uit zijn grondgebied te verdrijven. Tot voor kort bleef die steun uit. Westerse bondgenoten stuurden in de eerste plaats hun oude (post)sovjetmodellen naar Oekraïne. Polen stuurde zo al 200 T72’s. De opperbevelhebber van het Oekraïense leger, generaal Valery Zaluzhny, zei in december in een interview met The Economist dat Oekraïne, om terug te keren naar de grenzen van februari 2022 zo’n 300 zware tanks nodig heeft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Polen zal moderne Leopard 2-tanks aan Oekraïne leveren”

  1. De auteur maakt een semantische fout die eigenlijk heel toepasselijk is. Hij schrijft ‘materiaal’ (verbruiksartikelen – denk aan ‘bouwmaterialen’) i.p.v. ‘materieel’ (werktuigen). Alle wapens die aan Oekraïne worden geleverd moeten inderdaad als verbruiksartikelen worden beschouwd. De Oekraïners hebben er sedert het begin van dit – vermijdbare – conflict al een duizendtal tanks doorgedraaid. Een levering van 12 tot 18 nieuwe tanks is gewoon nieuw ‘materiaal’ om door de Russen tot schroot te laten herleiden.

  2. dat is een oorlog van de Navo met Rusland,in 1962 is het toen mislukt ,het moet nu lukken,.Het zal stoppen de dag dat stand up comedian in Siberië zit of Kiev van de kaart verdwenen door een A-bom.Poetin wil geen Navo-land op zijn grondgebied en demente joe wilde toch zijn wil doordrukken,als er een democraat in het Witte huis zit wordt er ergens een oorlog verklaard met een land die niet woke wil worden of waar de BLM niet gewaardeerd wordt.

Plaats een reactie

Delen