Verenigd Koninkrijk enige G7-land waarvan economie krimpt

IMF (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk enige G7-land waarvan economie zou krimpen

Wannes Neukermans

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht in zijn bijgewerkte prognose dat de economie wereldwijd met slechts 2,9 procent groeit. Wel zal de wereldeconomie de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de gasprijzen en de aanhoudende inflatie beter dan verwacht opvangen. De economieën van alle G7-landen behalve het Verenigd Koninkrijk blijven groeien.

In oktober verwachtte het IMF nog een groei van 2,7 procent. De 0,2 procentpunt meer die nu verwacht wordt, heeft vooral te maken met het versoepelde coronabeleid in China, waardoor de economie terug op gang komt.

Positieve verassingen

Al bij al zijn er in veel economieën “positieve verassingen” en een “onverwacht grote veerkracht” gevonden door het IMF en zal de wereldeconomie niet in een recessie verwachten. Maar de cijfers voor het Verenigd Koninkrijk zijn somberder. Het IMF verwacht dat dat de enige economische grootmacht is waarvan de economie zal krimpen. Vooral de impact van het korte premierschap van Liz Truss wordt genoemd als oorzaak.

Het IMF waarschuwt dinsdag dat de Britse economie dit jaar met 0,6 procent zou krimpen. De economie zou het daarmee 0,9 procentpunten slechter doen dan de voorspelling van drie maanden geleden. De Britse economie zou het zelfs slechter doen dan de Russische – die onder zware sancties uit het Westen kreunt.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/imf-topvrouw-vreest-nieuwe-koude-oorlog/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen