Voor het eerst meer overlijdens dan geboortes in Nederland, maar toch verdubbelt bevolkingsaantal

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Voor het eerst meer overlijdens dan geboortes in Nederland, maar toch verdubbelt bevolkingsgroei

Carl Deconinck

De autochtone Nederlandse bevolking neemt af. In 2022 waren er meer overlijdens dan geboortes. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Desondanks is er een sterke bevolkingsgroei, maar die is te wijten aan de hoge migratiecijfers in Nederland.

Vorig jaar werden in Nederland 168.000 baby’s geboren, terwijl er 169.000 mensen stierven. “Dat je voor het eerst een natuurlijke krimp hebt van de bevolking is wel heel bijzonder”, zegt Dick ter Steege van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het NOS Radio 1 Journaal. Het statistiekbureau heeft dat fenomeen nog niet eerder waargenomen. Toch niet sinds 1900, het jaar met de oudste vergelijkbare data waarover het CBS beschikt.

De cijfers zijn erg bijzonder. Mogelijk is er nog wat oversterfte door het coronavirus, maar die zou maar een deel van de sterftes verklaren. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog, waarbij Nederland werd getroffen door een hongerwinter, waren er meer geboortes dan sterfgevallen. “We zien dat de geboorte al jaren afneemt en ook dat de sterfte toeneemt, maar de afgelopen drie jaar is die sterfte wat hoger geweest door corona”, zegt Ter Steege. “Dus in die zin zou deze dip tijdelijk kunnen zijn. Mocht de oversterfte volgend jaar voorbij zijn. Dan zal het aantal baby’s weer wat hoger zijn dan het aantal mensen dat overlijdt.”

(Lees verder onder de tweet.)

Massamigratie

Ondanks lage geboortecijfers neemt de bevolking in Nederland fors toe. Er is zelfs sprake van een verdubbeling van de groeicijfers. In 2021 kwamen er al 115.000 inwoners bij. Vorig jaar waren dat er 227.000. Nederland kent nu 17,8 miljoen inwoners. In 2022 zag Nederland een recordaantal van 402.000 migranten aankomen. Vooral Oekraïense oorlogsvluchtelingen maakten het verschil.

Ook het aantal migranten uit Azië nam sterk toe. In deze groep was de immigratie beduidend hoger dan het voorgaande jaar, terwijl de emigratie achterbleef. In de top 5 van grootste groepen staan migranten geboren in Syrië, Turkije en India. Migranten geboren in Polen staan op de vijfde plaats. Van de in Nederland geboren mensen vertrokken er in 2022 per saldo meer naar het buitenland dan er terugkeerden. Slechts negen van de 344 Nederlandse gemeenten kenden vorig jaar een daling van het aantal inwoners.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Voor het eerst meer overlijdens dan geboortes in Nederland, maar toch verdubbelt bevolkingsgroei”

Plaats een reactie

Delen