Wettelijk samenwonen niet langer zomaar beëindigd door huwelijk: “Respectvol uit elkaar gaan”

cd&v-Kamerlid Koen Geens (Photonews)

Uncategorized

Wettelijk samenwonen niet langer zomaar beëindigd door huwelijk: “Respectvol uit elkaar gaan”

Wannes Neukermans

Woensdag ging de commissie Justitie akkoord met een wetsvoorstel van Kamerlid Koen Geens (cd&v), waardoor een wettelijke samenwoning voortaan niet automatisch verbroken wordt door het huwelijk van een derde. Volgens Geens draagt dit bij aan het maatschappelijke gegeven van “respectvol uit elkaar gaan wanneer een relatie verbroken wordt.”

Er zijn momenteel vier manieren waarop een wettelijke samenwoning verbroken kan worden. (1) Het overlijden van één van de twee partners, (2) een eenzijdige of gezamenlijke verklaring tot beëindiging ervan bij een ambtenaar van de burgerlijke stand, (3) een huwelijk tussen beide partners of (4) een huwelijk van één van de partners met een derde persoon.

Dat laatste geval wil Geens verbieden. Er is namelijk geen enkele vorm van kennisgeving verplicht aan de partner waarmee men wettelijk samenwoont als er een huwelijk met een derde persoon. Dat getuigt van een gebrek aan respect, vindt Geens.

Daarom voert zijn wetsvoorstel een ‘huwelijksbeletsel’ in. Vanaf nu kan iemand niet langer huwen als die persoon al wettelijk samenwoont, zonder de wettelijke samenwoning eerst te beëindigen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. “Dit wetsvoorstel draagt bij aan een belangrijk maatschappelijk gegeven, namelijk dat wij als mensen respectvol moeten omgaan met elkaar”, aldus Geens. “Dat betekent dus ook respectvol uit elkaar gaan wanneer een relatie verbroken wordt.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/koen-geens-cdv-wallonie-is-een-socialistische-enclave-in-europa/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen