België komt lang niet aan NAVO-doelstelling om 2 procent bbp aan Defensie te geven

NAVO-hoofdkwartier (Shutterstock)

Uncategorized

België komt lang niet aan NAVO-doelstelling om 2 procent bbp aan Defensie te geven

Wannes Neukermans

Het jaarlijkse Strategic Level Report over de defensie-inspanningen is goedgekeurd door de federale ministerraad. Uit cijfers van een (Franstalig) persbericht blijkt nu dat België procentueel niet meer, maar minder zal uitgeven aan defensie. België zakt verder weg en zal nog lang niet aan de NAVO-norm van 2 procent van het bbp voldoen. “Hoe lang zal de NAVO dit nog blijven tolereren?”, vraagt Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA) zich af.

België heeft al langer besloten om pas in 2035 te voldoen aan het doel van de NAVO om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in Defensie te investeren. België is al jaren één van de slechtste leerlingen in deze kwestie. In 2022 is er wel een traject vastgelegd om te evolueren naar 1,54 procent tegen 2030, maar volgens N-VA Kamerlid Peter Buysrogge is dit onvoldoende. Het BBP wordt aangevuurd door de inflatie en zorgt ervoor dat de beoogde 1,54 procent nooit zal bereikt worden, laat staan de 2 procent. “In deze recente tekst staat dat de inspanningen stijgen tot respectievelijk 1,28 procent en 1,35 procent van het BBP. In plaats van een toename naar de 2 procent zien we dus eerder een afname. Onbegrijpelijk”, aldus Buysrogge. “De minister gaat zo los onder haar eigen doelen die ze vorig jaar nog neerlegde.”

Weinig info in het Nederlands

De Vivaldi-regering dreigt zelfs aangesproken te worden voor het schenden van het ‘Halt-Any-Decline-principe’. Als deze trend zich verderzet, dreigt België te stagneren of achteruit te gaan wat betreft procentuele defensie-uitgaven ten opzichte van het BBP. Buysrogge verwacht een forse en beloofde inspanning van de regering om naar 2 procent van BBP te gaan om de veiligheid te garanderen.

Merkwaardig genoeg bevatte de Nederlandstalige versie van het persbericht niet dezelfde details als de Franstalige tekst. N-VA stelt zich vragen over de communicatie van de regering: voor Franstaligen een uitgebreid verslag onderbouwd met cijfers, voor de Vlamingen slechts de melding dat het is goedgekeurd. “De minachting tegenover de voornamelijk Vlaamse oppositie is alleszins niets nieuw, maar de informatieverstrekking vanwege de regering naar Vlamingen en naar Walen toe moet hoe dan ook maximaal identiek zijn.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/navo-baas-wil-dat-lidstaten-meer-dan-2-procent-van-bbp-uitgeven-aan-defensie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “België komt lang niet aan NAVO-doelstelling om 2 procent bbp aan Defensie te geven”

  1. België moet de NAVO verlaten en terugkeren naar een neutraal statuut. Het pact van Warschau is niet meer en de NAVO leidt alleen maar tot betrokkenheid in buitenlandse conflicten gevoed door de CIA en tot financiering van USA liberale wapenwedlopen die de internaionale betrekkingen destabiliseren en de wereld onveiliger maken.

  2. Buitenflikkeren uit de NAVO! Grote klep hoe anderen het moeten doen en voor de rest profiteren en parasiteren! De Donder (PS) behoort tot een partij – net als Vooruit trouwens – die de politiek van Het Gebroken Geweer predikt! De lamentabele/lachwekkende toestand van ons leger hebben we te danken aan de houding van ALLE politieke partijen! Francken mag dan wel een hevige NAVO fan zijn maar N-VA heeft in deze ook boter op het hoofd dus Buysrogge zou beter voor eigen deur vegen! De politiek benoemde generaals houden zich gedeisd en de CHOD maakte zich onlangs oeverloos belachelijk door in een TikTok filmpje mee te spelen met zijn eentalige bazin die op de koop toe de Vlamingen minacht!

  3. Hoeveel heeft onze (nutteloze) deelname aan conflicten buiten Europa al gekost ? En waarom zouden we ons daar gaan moeien ? Als we dat geld in ons leger hadden gestopt, waren we er misschien al. Bovendien wat kunnen we als klein land met zo’n overheidsschuld doen binnen de NAVO ? Niks !

  4. Nieuwe bestellingen die bij gebrek aan middelen en personeel niet zullen en kunnen gebruikt worden! Het is niet voldoende om F-35 ,nieuwe schepen etc.. te kopen wanneer er geen geld is om ermee te werken! Van de 34 F-35 zullen er hooguit 8 operationeel zijn! Aan alles is er gebrek! Trouwens als er voor 12 miljard is bijgekomen waarom zijn we dan het kneusje in de bijstand aan Oekraïne!?

Plaats een reactie

Delen