Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Btw op energie permanent naar zes procent en accijnzen opnieuw hoger vanaf 1 april: “Begrotingstekort wordt nog groter”

Wannes Neukermans

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft aangekondigd dat de energiefactuur in België hervormd zal worden. Vanaf 1 april 2023 zal de btw op elektriciteit en aardgas voor particuliere contracten permanent verlaagd worden van 21 procent naar 6 procent en zal de accijnshervorming in werking treden. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) in een persbericht. “Niet budgetneutraal”, klinkt het bij de oppositie.

De hervorming zou volgens Van Peteghem de prijsschommelingen verminderen en een basisverbruik aan energie beschermen. Bij hoge energieprijzen zal de overheid door de meeropbrengsten (‘overwinsten’) automatisch om te zetten in lagere accijnzen steun bieden aan gezinnen en alleenstaanden.

Energietransitie

De hervorming ondersteunt tevens een duurzame energietransitie door meerverbruik te stimuleren en basisverbruik te beschermen, oordeelt het kabinet-Van Peteghem. Bovendien zal de hervorming de facturen van gezinnen en alleenstaanden verlagen in vergelijking met het normale btw-tarief van 21 procent. Hierdoor zullen de fiscale lasten op de factuur stabiel blijven, in tegenstelling tot een klassiek btw-systeem.

De hervorming zal ingaan op 1 april 2023, met uitzondering van contracten met sociaal tarief, die pas vanaf 1 juli 2023 onderdeel zullen zijn van de hervorming. “We blijven mensen beschermen. Deze hervorming zorgt ervoor dat we de btw permanent op 6 procent kunnen houden en dat we de mensen niet enkel vandaag, maar ook in de toekomst kunnen blijven ondersteunen”, besluit Van Peteghem. Wel wordt het uitgebreide sociaal tarief afgebouwd. Momenteel hebben 1 tot 2 miljoen personen daar recht op, maar voor bepaalde groepen zal het voordeel afgebouwd worden.

Accijnsverhoging

De btw blijft dus op zes procent, maar vanaf april zullen de accijnzen terug stijgen. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik gaat het om ongeveer 20 euro per maand extra. Als de prijzen plotseling stijgen tot boven de 100 megawattuur voor gas en 250 megawattuur voor elektriciteit, wordt de accijnsverhoging uitgesteld.

Eva De Bleeker (OpenVLD)

N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover reageert dat dit akkoord een bevestiging is van het gelijk van Eva De Bleeker. “Door deze beslissing wordt het hoogste tekort in de EU nog groter”, reageert hij. “Vorig jaar moest de staatssecretaris van Begroting nog ontslag nemen omdat zij de moed had om te zeggen dat de hervorming van de energiefactuur geld zou kosten”, aldus De Roover. “Premier De Croo ontkende dat met klem. Vandaag blijkt zijn ongelijk. Het begrotingstekort zal wel degelijk hoger liggen, terwijl België nu al het grootste van de EU torst.”

Ondanks de belofte van De Croo om het begrotingstekort te verminderen, zal de begroting dit jaar verder in het rood gaan. “Met zijn State of the Union maakte de premier zich sterk dat het begrotingstekort zou dalen in 2023. Hij negeerde daarvoor echter de verschillende uitgaven voor de energiemaatregelen na maart 2023”, besluit de N-VA-fractievoorzitter.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/hervorming-energiefactuur-zal-niet-budgetneutraal-zijn-premier-de-croo-lijdt-aan-geheugenverlies/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Btw op energie permanent naar zes procent en accijnzen opnieuw hoger vanaf 1 april: “Begrotingstekort wordt nog groter””

  1. Met Vivaldi hebben we inderdaad de hoofvogel afgeschoten op gebied van staatsschuld. ‘We’ is een groot woord, het is een samenraapsel van alles en nog wat om bepaalde Vlaamse partijen, waarvoor wel massaal gekozen werd, buiten spel te zetten.

  2. Hangmatters en werklozen ontsnappen weer handig de dans. Werkende mensen betalen weer de volle pot. In dit land mag je alles en kan je alles krijgen, het enige wat je moet doen is vooral niet werken.

  3. Jack,magnette heeft het toch gezegd,de Vlamingen werken liever,de walen profiteren van het leven,je kunt hen toch geen ongelijk geven als je weet dat je buur je onderhoudt,waarom werken

Plaats een reactie

Delen