Defensie-industrie krijgt moeilijk financiering van Belgische banken vanwege ethische redenen

FN Herstal (Shutterstock)

Binnenland politiek

Defensie-industrie krijgt moeilijk financiering van Belgische banken vanwege ethische redenen

Wannes Neukermans

Belgische banken zijn vaak te terughoudend om te investeren in de defensie-industrie, omwille van ethische normen. Dat vertelde ‘senior business group leader’ Georges Heeren van Agoria/BSDI tijdens een Kamercommissie.

De federale regering heeft besloten om meer te investeren in de defensie-industrie, maar de banken volgen niet. De wapen-en defensie-industrie zou namelijk niet beantwoorden aan allerhande ethische zaken en sociale verantwoordelijkheid.

Ethiek

“De Belgische banken weigeren samen te werken met bedrijven binnen defensie of leggen hen hogere tarieven op omdat de sector niet ethisch zou zijn. Dat is absurd”, zei Heeren, een gepensioneerde admiraal. Volgens hem zal het geld dat de overheid in defensie pompt op die manier terechtkomen bij banken uit het buitenland.

De Belgische banken wachten volgens Heeren op een signaal uit de politiek. “De bal ligt in jullie kamp”, beweerde hij. En dat klopt zeker voor een deel, gezien bijvoorbeeld Belfius voor een groot deel in handen is van de Belgische overheid.

Andere ceo’s uit de defensie-en wapenindustrie kwamen met dezelfde boodschap. Maar volgens Stéphane Burton, ceo van de holding Orizio, verandert de oorlog wel iets aan het imago van Defensie. “Tegenwoordig is Defensie niet langer iets ‘onfris’”, zo zegt hij.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/belgie-komt-lang-niet-aan-navo-doelstelling-om-2-procent-bbp-aan-defensie-te-geven/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Defensie-industrie krijgt moeilijk financiering van Belgische banken vanwege ethische redenen”

  1. Defensie is OK, NATO is een dikke NO NO NO. Het buitenwerken van het NATO hoofdkwartier uit Brussel, dát moet het doel zijn. De VS is in economisch en moreel verval, het is hoog tijd dat we andere partners zoeken.

  2. Hoezo sinds wanneer zouden de termen “bank” en “ethisch” dan wel in één en dezelfde zin kunnen opduiken ? De wonderen zijn blijkbaar de wereld niet uit !

Plaats een reactie

Delen