Ecologische misdaad? Braziliaanse regering brengt toxisch schip tot zinken

Het Braziliaanse vliegdekschip São Paulo. Shutterstock

Uncategorized

Ecologische misdaad? Braziliaanse regering brengt toxisch schip tot zinken

Gastauteur

Met het doelbewust tot zinken brengen van een afgeschreven vliegdekschip nokvol asbest en andere giftige stoffen heeft de nieuwe Braziliaanse regering van Lula da Silva na amper één maand in functie al wat criticasters omschrijven als “de grootste ecologische misdaad in het Brazilië van de 21ste eeuw” op haar conto. Nochtans werd Lula een maand geleden door de Europese progressieve en groene partijen verwelkomd als de redder van het leefmilieu.

In het jaar 2000 kocht de Braziliaanse marine het door Frankrijk in 1963 in dienst genomen vliegdekschip ‘Foch’, en doopte het om tot de ‘São Paulo’. Maar veel plezier beleefden de Brazilianen niet aan het bijzonder verouderde 265 meter lange schip. Het door de ‘Chantiers de l’Atlantique’ gebouwde schip kampte met heel wat mankementen, en tot tweemaal toe brak er aan boord een zware brand uit. In 2017 werd het schip dan ook uit dienst genomen, en lag het te verkommeren in de wereldvermaarde Baai van Guanabara nabij Rio de Janeiro.

Ondanks pleidooien van liefhebbers om van het schip een drijvend museum te maken, werd de São Paulo in de zomer van 2022 naar Turkije gesleept om daar ontmanteld te worden. De Turkse autoriteiten beweerden echter dat er geen 9,6 ton asbest aan boord was, zoals was gemeld, maar 650 ton. Ze weigerden het schip toegang tot hun territoriale wateren, en het werd weer teruggesleept naar Brazilië waar de Braziliaanse marine eveneens verbood om het schip af te meren.

Asbest, zware metalen en radioactieve stoffen

Om niet te moeten opdraaien voor de ontmantelingskosten, besloot de Braziliaanse regering onlangs om het 33.000 ton zware schip gewoon tot zinken te brengen. Braziliaanse milieuorganisaties trachtten president Lula nog op andere gedachten te brengen – zowel door te wijzen op het gevaar voor het mariene milieu als op de mogelijke opbrengst van de verkoop van duizenden tonnen te recupereren staal – maar tevergeefs. Zelfs een ultiem bod van een Saudisch bedrijf dat het schip wou kopen om het te ontmantelen en de materialen te recycleren, werd afgewezen.

Begin februari werd de São Paulo 350 kilometer buiten de Braziliaanse kust gesleept en daar met een gecontroleerde explosie tot zinken gebracht. Milieuorganisaties vrezen dat de aanwezigheid van minstens 9,6 ton asbest, maar ook van 644 ton chemische verf, zware metalen en zelfs radioactieve elementen een ware catastrofe zal zijn voor het mariene milieu in de Atlantische Oceaan.

Groen imago

Toen Lula da Silva eind 2022 voor een nieuwe ambtstermijn werd verkozen als president van Brazilië – een functie die hij eerder van 2003 tot 2010 betrok – werd zijn verkiezing door de progressieve krachten in het Westen verwelkomd. Voornamelijk de groene partijen zien in Lula een president die de ontbossing van het Braziliaanse regenwoud een halt zal toeroepen. In eigen land schreven onder meer Peter Mertens (PVDA), Joris Vandenbroucke (Vooruit) en Petra De Sutter (Groen) eind oktober vorig jaar op sociale media dat de verkiezing van Lula een bijzonder goede zaak was voor het leefmilieu. Waar dat groene imago van Lula vandaan komt, is voor velen in Brazilië zelf trouwens een raadsel, aangezien hij in 2017 werd veroordeeld voor corruptie nadat hij voor miljoenen steekpenningen had aangenomen van oliemaatschappij Petrobras.

Stijn Hiers
Over de auteur:

Stijn Hiers (Leuven, 1973) is historicus met een bijzondere interesse voor Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied. Hij pendelt tussen Vlaanderen en de Braziliaanse staat Minas Gerais die zijn tweede thuis is geworden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Ecologische misdaad? Braziliaanse regering brengt toxisch schip tot zinken”

  1. Stel dat Bolsonaro nog president was van Brazilië. Hoeveel extra edities zou de MSM bijdrukken? In hoeveel duidingsprogramma’s zouden linkse roeptoeters uitgenodigd zijn? Hoeveel maanden zou hierover geluld worden?

  2. Asbest is niet giftig. Je kan dat gwn opeten als je wilt. Enkel wanneer asbest bewerkt wordt en asbest tot stof herleidt wordt door het te zagen of te slijpen, dan zorgen de partikels voor inflammatie in de longen. Die inflammatie op haar beurt zorgt voor longkanker. Het is een oorlogsbodem e. Die kunnen altijd zinken. Dat schip is niet Tsjernobyl 2.0 of China 2023 dat ’s werelds grootste vervuiler is of ’s werelds vuilste rivieren in zee laat uitmonden en de PMD die het voor Europa ging recycleren gwn in zee dumpt. Plastic met 400 jaar afbreektijd is de meest hardnekkige vervuiling. Niet een aftands oorlogsschip dat gezonken wordt.

Plaats een reactie

Delen