Europees parlement slaat modderfiguur door lekken van bezoek Zelensky

Oekraïens president Zelensky (Shutterstock)

Uncategorized

Europees parlement slaat modderfiguur door lekken van bezoek Zelensky aan Brussel

Redactie Buitenland

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, zou donderdag Brussel bezoeken. Hij zou er gesprekken hebben met Europese regeringsleiders, de Europese Commissie bezoeken en ook een bijzondere zitting van het Europees parlement bijwonen. Maar waar het bezoek eerst zeker leek, is het nu ‘mogelijk’ geworden: het Europees parlement heeft het bezoek van de Oekraïense leider te vroeg bekend gemaakt. Zijn aanwezigheid werd te vroeg gemeld aan de politieke fracties, die het prompt op Twitter gooiden.

De Europese instellingen torsen een kwalijke reputatie met zich mee als het gaat om het bewaren van geheimen. Door de complexe structuur met een Raad, een Commissie en een parlement, elk omgeven door duizenden medewerkers, is het voorkomen van lekken in Brussel quasi onmogelijk. Een fraai voorbeeld daarvan leverde een tijdje geleden een Europees Commissaris. Die wilde discreet bellen met de VS; hij ging niet naar de beveiligde telefoonlijn aan de andere kant van de straat, bij de Europese Raad, maar reed naar het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Alleen daar was de vertrouwelijkheid wél gewaarborgd.

Veiligheidsrisico’s

Deze keer zou Zelensky dus de Europese Raad op donderdag bijwonen, maar ook het Europees parlement werd iets gegund met een bezoek van Zelensky. De parlementsvoorzitter, Metsola van de christendemocratische EPP-fractie, liet dat prompt weten aan alle politieke fracties, waarna de EPP zelf het op Twitter gooide. Het bericht werd meteen daarna weer offline gehaald, maar het kwaad – in dit geval het vergroten van de veiligheidsrisico’s – was geschied.

Hoe het programma van de Oekraïense president er nu donderdag zal uitzien is daardoor volledig onzeker geworden. Kort na het Qatar-omkoopschandaal, waardoor nog steeds een socialistische ondervoorzitter van het parlement in de cel zit, slaat het Europees parlement alweer een modderfiguur.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/oekraiens-president-zelensky-spreekt-amerikaans-congres-toe-tijdens-historisch-bezoek/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Europees parlement slaat modderfiguur door lekken van bezoek Zelensky aan Brussel”

  1. Als ik van Zelensky was, zou ik nu maar ‘veilig’ in mijn bunker blijven. De EU was nog nooit de beste leerling van de klas, maar dit slaat wel alles. Wat wil je de EU is immers een verzameling van afgedankte politici van haar lidstaten.

Plaats een reactie

Delen