Groenen annuleren vraag over "racistisch en antisemitisch" Aalst Carnaval

Aalst Carnaval (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Groenen annuleren vraag over “racistisch en antisemitisch” Aalst carnaval

Wannes Neukermans

Ecolo-Groen meldt dat Kamerlid Simon Moutquin in de commissie vandaag toch geen vraag stelt over Aalst carnaval. In zijn originele vraagstelling wilde Moutquin aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) vragen om “racisme en antisemitisme in de Aalsterse stoet een halt toe te roepen”. Aalsters burgemeester Christoph D’Haese was gisteren al enorm verontwaardigd over de “intimidatiepogingen” van de Franstalige politici.

“Deze maand vindt het carnaval van Aalst plaats. Sinds 2013 heeft deze gebeurtenis terecht de woede gewekt van veel organisaties die strijden tegen antisemitisme en racisme. Door de jaren heen zagen we deportatietreinen geïnspireerd op de Tweede Wereldoorlog, beschamende karikaturen van joodse mensen afgebeeld met haakneuzen en zittend op goud, nep-Gestapo-officieren of zelfs festivalgangers verkleed als lid van de Ku Klux Klan. Als de organisatoren van het festival aanspraak maken op de vrijheid van meningsuiting, wil ik u eraan herinneren dat alle vormen van racisme niet onder enige vrijheid vallen, maar eerder een misdaad zijn. Dat is ook de mening van UNESCO, die het festival verwijderde van het cultureel en immaterieel erfgoed van de mensheid, maar ook van de Europese Commissie die België in 2019 vroeg om maatregelen te nemen tegen het festival.” Zo klonk de vraag die Simon Moutquin (Ecolo-Groen) vandaag zou stellen aan minister Verlinden.

Franstalige intimidatie

“Zal u contact hebben met de organisatoren van het festival om ervoor te zorgen dat er geen racistische en/of antisemitische karikaturen aanwezig zullen zijn? Zal u passende maatregelen nemen indien geen garantie in deze zin wordt gegeven? Worden mensen die zich racistisch en/of antisemitisch gedragen een halt toegeroepen?”, wou Moutquin vragen aan de minister. Hij pleit ook voor “arrestaties” van personen die een “racistische houding” aannemen en vraagt zelfs naar een mogelijk verbod op carnaval. Na de intrekking van de vraag stelde Moutquin dat het vaststellen van inbreuken op de racisme-en antidiscriminatiewetgeving een taak van de rechterlijke macht is, en dat een verbod op carnaval niet aan de orde is.

Burgemeester Christoph D’Haese reageert kort op de intrekking van de vraag. “Eerst dient Ecolo een vraag in, zetten ze het land zijn kop en zetten ze Aalst weg als een racistisch stad, om nadien doodleuk de vraag weer in te trekken. Het spreekt voor zich dat wij niet onder de indruk zijn van Franstalige intimidatiepogingen. Aalst plooit niet.” D’Haese meldt dat de carnavalstoet zoals elk jaar “niet bewust kwetsend, maar wel doordrenkt van spot en satire” zal zijn. “Waarbij geen enkel heilig huisje overeind blijft.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Groenen annuleren vraag over “racistisch en antisemitisch” Aalst carnaval”

  1. Dat eminent Ecolo/Groen sujet heeft in het verleden gewerkt voor ngo’s die de Palestijnse zaak behartigen!? Als er nu één groep is die zich antisemitisch gedragen zijn zij het wel!? Trouwens een tijd geleden was er te Brussel, de biotoop bij uitstek van Ecolo/Groen, een Palestijnse betoging waar men zich in Beirut of de Gaza waande vanwege de Hamasvlaggen (terreurorganisatie volgens de EU??!!) die zonder schroom werden meegedragen!

Plaats een reactie

Delen