Kraakpand in Paleizenstraat wordt volgende week ontruimd

Het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek. Photo News

Uncategorized

Kraakpand in Paleizenstraat wordt volgende week ontruimd

Anton Schelfaut

Het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek, waar een duizendtal asielzoekers, daklozen en illegale migranten verblijft, wordt volgende week woensdag ontruimd. Dat hebben Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) en Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne aangekondigd in een gezamenlijk persbericht.

De situatie in de Paleizenstraat werd de afgelopen weken bijzonder precair, zowel op gezondheids- als op veiligheidsvlak. Er vonden al meerdere gewelddadige incidenten plaats en omwille van de gebrekkige hygiëne is er sprake van verschillende gevallen van schurft, difterie en zelfs tuberculose. De Vlaams Belang Jongeren (VBJ) voerden vorige week vrijdag nog actie aan het kraakpand. Onder de slogan ‘Onmenselijkheid moe? Grenzen toe.’ klaagden ze het federale asielbeleid en de leefomstandigheden in het gebouw aan.

De verschillende overheden wilden het voormalig overheidsgebouw niet ontruimen zonder de betrokkenen elders te kunnen onderbrengen. Daarom hebben de federale regering, het Brussels Gewest en de gemeente Schaarbeek een plan uitgewerkt dat ertoe strekt om de mensen die er verblijven een nieuw onderdak te bieden en het gebouw te ontruimen. Fedasil blijft zich intussen inzetten om de asielzoekers die daar recht op hebben op te vangen.

Tegen maandag 13 februari moeten de meer dan 700 asielzoekers elders worden ondergebracht. Een dag later, op dinsdag 14 februari, zullen de resterende bewoners die er vrijwillig mee instemmen om elders ondergebracht te worden, hulp krijgen via een medisch begeleidingsinitiatief. Tot slot zal het gebouw op woensdag 15 februari met de hulp van de politiediensten volledig ontruimd worden. In het gebouw is een informatiecampagne opgezet om de bewoners te informeren over de wijze waarop de ontruiming zal verlopen.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/02/vb-jongeren-voert-actie-bij-brussels-kraakpand-symbool-failliet-asielpolitiek/

Schrijnende omstandigheden

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) benadrukt dat alles in het werk werd gesteld om de ontruiming in alle rust te laten verlopen. “Het is aan de gezamenlijke en gecoördineerde inspanningen van iedereen te danken dat we voor de bewoners van het Paleis fatsoenlijke oplossingen hebben gevonden om te verblijven”, reageert hij.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) wijst erop dat haar diensten er de afgelopen weken alles aan hebben gedaan om de asielzoekers uit het kraakpand over te brengen naar de opvangcentra. “Dat gebeurt stapsgewijs omdat we steeds voldoende capaciteit blijven voorzien voor families en alleenstaande minderjarigen die elke dag aankomen in ons land”, legt ze uit. “Het is belangrijk dat we een oplossing hebben voor de bewoners en een einde maken aan de schrijnende omstandigheden in het pand, maar dit is niet het einde van de opvangcrisis. We blijven de komende tijd verder werken aan zowel extra opvang als structurele hervormingen van het migratiebeleid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Kraakpand in Paleizenstraat wordt volgende week ontruimd”

Plaats een reactie

Delen