Petra De Sutter (Groen): "Wet op kernuitstap gaat deze legislatuur niet op de schop"

Petra De Sutter. Photo News

Uncategorized

Groen-vicepremier: “Wet op kernuitstap gaat deze legislatuur niet op de schop”

Anton Schelfaut

In tegenstelling tot Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil Groen-vicepremier Petra De Sutter de wet op de kernuitstap niet fundamenteel wijzigen. Dat heeft ze zondag gezegd in De Zevende Dag.

De regering heeft vrijdag aan uitbater Engie Electrabel gevraagd om de levensduur van de kerncentrales Tihange 1 en Doel 1 of 2 beperkt te verlengen. Concreet moet worden onderzocht of de splijtstof kan worden opgespaard in de zomer, zodat de oudste centrales een winter langer kunnen draaien. Op die manier wil de regering eventuele stroomtekorten in de winter van 2025-2026 en 2026-2027 opvangen. Hoogspanningsnetbeheerder Elia waarschuwt in een nieuw rapport voor tekorten die kunnen oplopen tot 1.200 megawatt. Vooral de winter van 2025-2026 dreigt volgens Elia problematisch te worden.

Groen-vicepremier Petra De Sutter geeft in De Zevende Dag toe dat er voor die winter geen alternatief is. “We kunnen dus alleen maar kijken naar Tihange 1 en Doel 1 of Doel 2 voor die ene winter”, zegt ze. Voor de winter van 2026-2027 is het volgens haar “geen uitgemaakte zaak” of er extra nucleaire capaciteit nodig is.

Wet op de kernuitstap

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil Tihange 1 meteen tien jaar langer openhouden, maar daarvoor moet de wet op de kernuitstap worden aangepast. Ook voor de bouw van SMR’s of kleine modulaire reactoren is een wetswijziging vereist. Daarom pleitte Lachaert er zaterdag in De Ochtend op Radio 1 voor om de wet op de kernuitstap te vervangen door een wet met nieuwe deadlines, maar daar wil De Sutter niet van weten.

“Naar die kleinere modulaire reactoren laten we onderzoek verrichten, maar dat gaat over centrales die er ten vroegste in 2040 zullen zijn. We hebben dus nog zeventien jaar om die wet aan te passen”, nuanceert De Sutter. “Voor de sluiting van de oudere centrales gaan de data in de wet moeten worden aangepast, maar de wet gaat niet op de schop of een fundamentele wijziging ondergaan tijdens deze legislatuur.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Groen-vicepremier: “Wet op kernuitstap gaat deze legislatuur niet op de schop””

  1. Laat die peter de sutter zijn goesting maar doen samen met extreem zijn extreem linkse tinne vanderstraeten, alles op gasgestookte centrales van putain, veel CO2 vervuilen + boetes en miljarden euro’s voor putain en alle domme belgen failliet.

  2. Groen mag blijven idiotie verkondigen, ze weten dat na 2024 door hun beleid ze terug een paar decennia in de oppositie gaan in Vlaanderen, als ze al de kiesdrempel zullen halen. Wat Lachaert betreft, in sommige media wordt hij Egbert de Leugenaar genoemd, wel hij doet keer op keer zijn naam alle eer aan: van een lijk dat niet meer te reanimeren valt tot het 10j langer in leven houden van hetzelfde lijk. Wie kan deze mensen nog serieus nemen en hen onze, de bedrijven en de burgers, hun energie toevertrouwen? Voor de komende winters is het voor groen geen uitgemaakte zaak dat het licht zal blijven branden, maar het enige wat het licht brandende zal houden moet er zeker aan geloven. Deze woorden komen van iemand die dokter is, die minister is, die EU parlementair is. De verbouwing van hij naar zij laat wel heel ernstige sporen na in vooruitziend denken voor miljoenen Belgen en onze positie als welvarend land in West Europa…zonder stroom.

  3. Petertje kan niet eens beslissen of hij nu een mannetje of een vrouwtje is, maar moet wel beslissen over het lot van 11 miljoen Belgen? Wat had je nu verwacht? Hoe kan dat nu ooit goed aflopen?

Plaats een reactie

Delen