Vooruit biedt wisselmeerderheid aan om stikstofdecreet goed te keuren

Conner Rousseau. Photo News

Uncategorized

Vooruit biedt wisselmeerderheid aan om stikstofdecreet goed te keuren

Anton Schelfaut

Als het tot een stemming zou komen in het Vlaams Parlement, is Vooruit bereid om het stikstofdecreet van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) met een wisselmeerderheid goed te keuren. Dat heeft voorzitter Conner Rousseau maandag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

De Vlaamse regering is er ook tijdens de krokusvakantie niet in geslaagd om tot een stikstofakkoord te komen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hoopt eind deze week te landen, maar de kloof tussen cd&v en N-VA lijkt nog steeds onoverbrugbaar. Minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) staan in het stikstofdossier lijnrecht tegenover elkaar. Volgens cd&v worden de landbouwers te streng aangepakt in vergelijking met de industrie. N-VA wil eerst de te hoge stikstofuitstoot van landbouwbedrijven terugdringen, om daarna de industrie en de landbouw aan dezelfde, strengere regels te onderwerpen.

In een interview met weekblad ‘t Pallieterke benadrukte cd&v-voorzitter Sammy Mahdi enkele weken geleden dat zijn partij “landelijk Vlaanderen niet wil laten stikken”. “Om vergunningen af te leveren aan een grote chemiereus in de haven van Antwerpen, krijg ik het gevoel dat er een bepaalde soepelheid heerst. Die is er niet voor eenvoudige ondernemers zoals onze hardwerkende boeren”, sneerde hij richting N-VA.

Wisselmeerderheid

In De Ochtend op Radio 1 biedt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een wisselmeerderheid aan om de impasse te doorbreken. “Wij stemmen altijd in eer en geweten. Wat dit voorstel betreft, zijn wij het eens met de Vlaamse regering en zouden wij voor de plannen van minister Demir stemmen”, legt hij uit. “Het decreet houdt rekening met de volksgezondheid, de natuur en het milieu en biedt compensatie voor een tiental getroffen landbouwers.”

Vooruit beschikt in het Vlaams Parlement over voldoende zetels om cd&v te kunnen vervangen. Toch lijken coalitiepartners N-VA, Open Vld en cd&v tot elkaar veroordeeld, omdat een val van de regering niet automatisch tot nieuwe verkiezingen leidt. N-VA, Vooruit en Open Vld beschikken samen over onvoldoende zetels om een werkbare meerderheid te vormen. Ook Vooruit zelf heeft geen zin in een regeringsdeelname, benadrukt Rousseau.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Vooruit biedt wisselmeerderheid aan om stikstofdecreet goed te keuren”

  1. Het probleem is ontstaan omdat men scheefgegroeide toestanden van al voor de laatste oorlog vierklauwens wil rechtzetten en nu in een paar jaar zou willen oplossen. Wie staat er bij stil dat een landbouwer voor een liter melk thans maar de helft krijgt van wat een liter stookolie kost ( Milkobel heeft onlangs nog de prijs verlaagd naar 45 eurocent, jammer dat men geen melk kan opstoken…) ? En dat de varkens de jaren zeventig evenveel kosten als nu, terwijl het voer, de huisvesting en de milieukosten meer dan verdubbeld zijn. Degenen die toen geld hebben verdiend zijn dood of bijna, maar de generaties daarna zitten met de gebakken peren.

  2. Ik las ergens dat een Vlaamse koe maar de helft CO2 uitstoot dan een Zuid Amerikaanse koe. Vermits de stikstofuitstoot toch een wereldprobleem is, zouden wij in Vlaanderen zo veel mogeijk koeien moeten houden

    Wordt er bij de normen geen rekening gehouden met de bevolkingsdichtheid van een land. ?

  3. Na Klimaat idiotie, nu milieu idiotie! Wanneer EU voldoende gewicht had, zouden de meest propere landen, waaronder België en Nederland geen landbouwoffers moeten maken. Door die nietsnutten halen die idioten nu ook de ziel uit onze landbouw. Crapuul!

  4. Welke ministerpostjes zijn er Vooruit door NVA beloofd na 2024? Maar nu hoor je onze “gamer” niet, die ocharme zijn krokusverlof en zijn plezierreisje naar Marokko heeft moeten opzeggen, dat politieke spelletjes gespeeld worden.

  5. Welke ministerpostjes zijn er Vooruit door NVA beloofd na 2024? Maar nu hoor je onze “gamer” niet, die ocharme zijn krokusverlof en zijn plezierreisje naar Marokko heeft moeten opzeggen, dat er politieke spelletjes gespeeld worden.

  6. Wisselmeerderheden zijn het democratisch alternatief voor de tirannie van de meerderheid. Dus dat is een goede zaak. Ik ben wel benieuwd of onze Conner ook bereid zou zijn om een wisselmeerderheid te accepteren om zijn programma te realiseren, terwijl zijn partij deel uitmaakt van een regeringsmeerderheid. Zou hij ook de steun van het Vlaams Belang accepteren? Tenslotte wil je toch je programma verwezenlijken, niet? Hypocrisie ten top van onze Conner.

Plaats een reactie

Delen