Zelensky looft Boris Johnson en pleit voor levering straaljagers tijdens bezoek aan Londen

Oekraïens president Zelensky (Shutterstock)

Uncategorized

Zelensky looft Boris Johnson en pleit voor levering straaljagers tijdens bezoek aan Londen

Wannes Neukermans

Oekraïens president Volodymyr Zelensky heeft Oekraïne tijdelijk verlaten om een bezoek te brengen aan het Verenigd Koninkrijk, Parijs en Brussel. Tijdens zijn eerste tussenstop in Londen pleitte hij opnieuw voor de levering van gevechtsvliegtuigen aan zijn troepen.

Zelensky ontmoette in de Britse hoofdstad de huidige premier Rishi Sunak. Sunak kondigde aan dat het Verenigd Koninkrijk piloten zal opleiden om de gestandaardiseerde NAVO-gevechtsvliegtuigen te besturen, bovenop de inspanning om tussen de tien en de twintigduizend Oekraïense soldaten te trainen.

Boris Johnson

Tijdens de gezamenlijke persconferentie die Zelensky en Sunak organiseerden, had de Oekraïense president ook nog lovende woorden voor voormalig Brits premier Boris Johnson. “Boris, jij verenigde iedereen toen het onmogelijk leek”, richtte hij zich tot Johnson, die in het publiek aanwezig was.

Boris Johnson was een van de eerste Westerse leiders die zijn steun betuigde nadat de Russen het Oekraïense grondgebied binnenvielen. Ook toen hij premier-af was bezocht hij de Oekraïense hoofdstad Kiev nog.

Straaljagers

Nu verschillende Westerse tanks besloten hebben om tanks te leveren aan Oekraïne, pleit Zelensky nu voor de levering van gevechtsvliegtuigen. Zelensky gaf de voorzitter van het Lagerhuis, Lindsay Hoyle, de helm van “één van de meest succesvolle piloten van Oekraïne”, met in de inscriptie een pleidooi voor moderne straaljagers. “Wij hebben vrijheid, geef ons de vleugels om die te beschermen”, aldus Zelensky.

Het is het tweede buitenlandse bezoek dat Zelensky doet sinds de inval van Rusland, bijna een jaar geleden. De Oekraïense president zou ook Parijs en Brussel nog bezoeken. Die laatste bestemming is echter onzeker, omdat de plannen daarvoor al vroegtijdig gelekt werden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/europees-parlement-slaat-modderfiguur-door-lekken-van-bezoek-zelensky-aan-brussel/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Zelensky looft Boris Johnson en pleit voor levering straaljagers tijdens bezoek aan Londen”

  1. Is PALnws wel goed op de hoogte van Oekrainie nu worden etnische Hongaren aangevallen in Oekrainie en is een diplomatieke rel daarover maar dat verzwijgen ze weeral in de westerse pers en media .Dat is sinds 2014 toen met de hulp van Amerika de wettige regering omver geworpen is aan de gang en niet alleen met de etnische Russen

Plaats een reactie

Delen