Belgische informatiediensten onderzoeken activiteiten Huawei: vrees voor Chinese spionage

Huawei. Shutterstock

Uncategorized

Belgische informatiediensten onderzoeken activiteiten Huawei: vrees voor Chinese spionage

Wannes Neukermans

Uit vrees voor meer Chinese spionage, onderzoeken de Belgische informatiediensten de activiteiten van technologiebedrijf Huawei. De Veiligheid van de Staat (VSSE) heeft de afgelopen maanden verschillende voormalige lobbyisten van Huawei ondervraagd.

Verschillende Europese landen en instellingen zijn ervan overtuigd dat China ook via niet-staatsbedrijven informatie probeert te verzamelen over Europese lidstaten. Op die manier zouden ze hun eigen ontwikkelingen kunnen versnellen, informatie kunnen verzamelen over Europese overheden en de verschillende communistische partijen in Europa kunnen ondersteunen. Dat vertellen verschillende voormalige medewerkers van Huawei aan Politico.

TikTok

Nadat verschillende landen hun ambtenaren, politici en andere functionarissen al verboden hebben om TikTok te installeren op hun werktelefoon, beginnen de alarmbellen nu – opnieuw – te rinkelen rond Huawei. Afgelopen zomer besloot het Belgische leger al om 300 WiFi-routers van het Chinese merk af te danken, uit vrees voor spionage.

Die Chinese netwerkapparatuur is in het verleden al meermaals gebruikt voor spionage. Zo kon Huawei vanuit China telefoongesprekken afluisteren en had het toegang tot tapinformatie van het mobiele netwerk van het Nederlandse KPN.

Verplichte medewerking

Het grootste probleem met Chinese technologiebedrijven, is dat zij wettelijk verplicht zijn om mee te werken met de Chinese spionagediensten. Als de Chinese overheid dat wil, zijn ze verplicht om alle gegevens die ze hebben door te geven.

Daarom willen de Belgische speurders weten of er rechtstreekse banden zijn tussen de Chinese overheid en het Brusselse kantoor van Huawei. Daarnaast onderzoeken ze of er Huawei-medewerkers zijn die eerder topfuncties bekleedden in Europese instellingen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/jos-dhaese-pvda-verzet-zich-tegen-verbod-op-tiktok-china-is-minder-groot-gevaar-voor-vrede-dan-verenigde-staten/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Belgische informatiediensten onderzoeken activiteiten Huawei: vrees voor Chinese spionage”

  1. Het probleem is niet zo zeer de spionage, maar het feit dat we al onze kennis zelf naar China hebben geëxporteerd. We lieten onze elektronica, auto onderdelen… goedkoop in China maken, daar werd alles gekopieerd en goedkoop onder een ander merk op de Europese markt gebracht. De Europese merken verdwenen en in de plaats kregen we Aziatische merken waartegen we niet konden concurreren. Dat hebben we weer goed gedaan !

  2. Wannes Neukermans, je hebt het niet begrepen. Die vork zit een klein beetje anders in de steel. De Amerikanen hebben decennialang de smartphone van Angela Merkel en vele andere Europese Eerste Ministers en Presidenten afgeluisterd. Nu de helft van de GSM masten in Duitsland van Huawei zijn, kan dat niet meer. Dát is wat de Amerikanen niet aanstaat. Dáárom moeten de Huawei masten weg. Wannes Neukermans heeft weer eens klakkeloos een NYT of WaPo artikel gecopieerd, zonder dat eerst eens na te kijken hoe het écht in elkaar zit.

  3. Uit vrees voor meer Chinese spionage, onderzoeken de Belgische informatiediensten de activiteiten van technologiebedrijf Huawei (citaat). Hypocriete liberalen die zich laten jennen door de CIA om de Chinezen commercieel te pesten. Ondertussen plaatsen Belgische veiligheidsdiensten stiekem afluisterapparatuur en camera’s bij de mensen zonder mandaat van een onderzoeksrechter. Quid trias politica? In de praktijk overrulet de regering de de gerechtelijke en wetgevende macht.

  4. decennia lang? A German federal investigation began last June but the office of the German chief prosecutor, Harald Range, announced on Friday that it did not have an original NSA document proving the NSA spied on Merkel.”

Plaats een reactie

Delen