Cd&v wil verbod op "buitensporige prijspromoties" voor verse voeding

Cd&v-Kamerlid Leen Dierick. Photo News

Binnenland politiek

Cd&v wil verbod op “buitensporige prijspromoties” voor verse voeding

Anton Schelfaut

Als het van cd&v afhangt, komt er een verbod op winkelpromoties zoals ‘1 kopen, 1 gratis’ voor landbouw- en voedingsproducten. Cd&v-Kamerlid Leen Dierick dient daartoe een wetsvoorstel in. Dat schrijven de Mediahuis-kranten.

Met haar wetsvoorstel wil Kamerlid Leen Dierick (cd&v) “buitensporige prijspromoties voor verse voeding”, zoals fruit, groenten en vlees, aan banden leggen. Daardoor zouden promoties zoals ‘1 kopen, 1 gratis’ of ‘1 kopen, 2 gratis’ niet meer toegelaten zijn. Het gratis aanbieden van een derde product als onderdeel van een ‘2 kopen, 1 gratis’-actie zou wel nog mogelijk zijn.

‘Race to the bottom’

Volgens Dierick getuigen de “stuntpromoties op verse voeding” niet alleen van weinig respect voor het werk van de boeren, maar verkleinen ze ook hun winstmarges. “Daardoor hebben ze amper nog financiële ruimte om te investeren in bijvoorbeeld ecologische en diervriendelijke productie, waar de consument toch ook om vraagt”, schetst het Kamerlid.

Dierick wijst erop dat de grote supermarktketens een ‘race to the bottom’ aandrijven. “En die kan niet blijven duren”, waarschuwt ze.

In tegenstelling tot landbouworganisaties en zelfstandigenorganisatie Unizo, die het wetsvoorstel steunen, is handelsfederatie Comeos geen voorstander van een dergelijk verbod.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Cd&v wil verbod op “buitensporige prijspromoties” voor verse voeding”

  1. Weer een misleiding van onze CVP ! De boeren krijgen volgens mij altijd dezelfde prijs per kilo, ongeacht de promoties in de winkel. Het is door het gevecht om de consument dat de winstmarges van de retailers dalen. Is de CVP misschien aandeelhouder van zulke retailers? Alvast wel van de AVV waar de prijzen wel wat hoger liggen dan een vergelijkbaar keten. Bijaldien wil de CVP nu, door dat systeem van de supermarkten Jan en Mieke Modaal voordelig kunnen kopen, hen dat weinige voordeel ook nog ontnemen ?

Plaats een reactie

Delen