Federaal Parlementslid Theo Francken (N-VA). Photo News

Federaal Parlementslid Theo Francken (N-VA). Photo News

Uncategorized

Francken: “Kostprijs Europees grenshek is niets vergeleken met kost huidige aanpak”

Simon Segers

Federaal Parlementslid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft in een interview met Doorbraak zijn licht geschenen op het Europese asielbeleid. Hij pleit onder meer voor een geëxternaliseerde aanpak en de bouw van grenshekken.

Francken wil migrantenboten de toegang tot Europese wateren ontzeggen, evenals ngo-schepen, die de illegalen in kwestie op zee onderscheppen, verbieden om in Europese havens aan te meren. “De facto zijn het vandaag gewoon veerdiensten geworden, die mensen oppikken die voor het grootste deel ook helemaal niet in nood zijn, waarna ze hen netjes naar Europa overbrengen”, sprak Francken. “Mensensmokkelaars bellen gewoon ook met de ngo’s om aan te kondigen dat er nieuwe bootjes vanuit Libië of Tunesië op weg zijn. Dus ja, dergelijke ngo-schepen zouden we eigenlijk moeten verbieden, want ze dienen een politieke open grenzen-agenda.” Indien de kans op aankomst in Europa aanzienlijk slinkt, zullen migranten immers niet langer geneigd zijn om enorme bedragen te betalen aan mensensmokkelaars, redeneert de N-VA-politicus.

700 miljoen per jaar

Hij gelooft verder dat er in de komende vijf jaar voldoende politieke wil in Europa zal ontstaan om het asielbeleid te “externaliseren”. Daarmee bedoelt Francken dat de lidstaten met derde landen – zoals bijvoorbeeld Rwanda – zullen moeten onderhandelen om opvang buiten Europa te voorzien. “Willen we deals afsluiten met pakweg Turkije of Tunesië, dan zullen we daar jaarlijks enkele miljarden voor op tafel moeten leggen”, ging Francken verder. “Maar geloof me vrij: dat stelt niets voor in vergelijking met wat het huidige Europese opvangbeleid vandaag kost. Voor ons land alleen al is dat nu jaarlijks 700 miljoen euro, voor Duitsland praten we al snel over enkele miljarden. En dan zwijg ik nog over de maatschappelijke kost van ons huidige model.”

Verzet uit West-Europa

Naast de groeiende vraag naar een geëxternaliseerd asielbeleid, zijn de Europese geesten ook steeds meer aan het rijpen voor de bouw van grenshekken rondom de landsgrenzen. Ook Francken gelooft dat zo’n investering de moeite waard is. “De hekkens in Ceuta en Melilla hebben ongetwijfeld al miljoenen illegale migranten uit Afrika tegengehouden. En wat het prijskaartje betreft: we spreken dan over enkele miljarden, maar nogmaals, dat is peanuts in vergelijking met wat de huidige aanpak ons kost.”

Scandinavië en vooral Oost-Europa zijn al te vinden voor het idee van grenshekken, maar die landen krijgen tegenstand te verduren. “Het verzet tegen een strenger beleid komt vooral nog uit West-Europa, waar linkse partijen dat vanuit een heel moralistisch perspectief benaderen. Maar zie, ook Charles Michel toont zich nu een voorstander van de financiering van hekken en muren door de EU. Dat is dus een kwestie van tijd, en finaal zullen de landen die tegen zijn zich gewoon onthouden bij een stemming”, besloot Francken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Francken: “Kostprijs Europees grenshek is niets vergeleken met kost huidige aanpak””

  1. Het linkse denken moet verbannen worden, dit zijn de communisten die ons alles door het strot duwen, de mensen mogen niet meer vrij denken en handelen, ze willen alles van je weten en controleren, laat ons zeggen dat ze robotjes willen, wij commanderen jullie en wij moeten handelen volgens deze communisten, bwahhh…
    Een cordon ronds links zou vele malen wenselijker zijn…geen Stalin meer, geen China of Poetin…

  2. Poetin of China zijn niet links,ze zorgen voor hun staat,het zijn nationalisten die de welvaart van hun land in het vaandel voeren.Volgens de linksen moet iedereen leven zoals zij,dit is de ondergang van de algemene welvaart.Geef mij maar Poetin ipv demente joe of hete ursula

  3. Ons Fort Europa dient manu militari verdedigd tegen indringers, daartoe betalen Europeanen toch veel belastingen voor o.a. een “Defensieapparaat” !
    Waarom wordt dat dan niet binnenlands ingezet ter opsporing en aanhouding van illegale indringers, die niet over het vereiste inreis visum beschikken ? Ons leger dientb toch niet louter en alleen om te defileren op Nationale Feestdag, awel dan !

Plaats een reactie

Delen