Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Geen Nederlandstalig personeel in helft van Brusselse postkantoren

Wannes Neukermans

In de helft van de Bpost-kantoren in Brussel kunnen Brusselse Vlamingen of Vlaamse pendelaars niet of nauwelijks in het Nederlands terecht. Dat blijkt uit cijfers die Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg bij de bevoegde minister.

Van de 2.560 personen die op 1 januari 2023 bij de Brusselse postkantoren in dienst waren, is amper 16 procent Nederlandstalig. Dat blijkt uit cijfers die fractievoorzitter Barbara Pas (VB) opvroeg bij voogdijminister Petra De Sutter (Groen). “Maar van die 16 procent is meer dan een derde effectief tweetalig”, beweert Pas. “Terwijl langs Franstalige zijde nog geen 6 procent van het personeel tweetalig is.”

Taalcursus

In 19 van de 42 postcentra in de hoofdstad werkt geen enkele Nederlandstalige of Franstalige die tweetalig is. “Het gaat dan niet enkel om loketbediendes”, verduidelijkt Pas, “Maar ook om mensen die zich bezighouden met de voorbereiding, de sortering en de postbedeling.”

Het Vlaams Belang-kopstuk vindt het onaanvaardbaar dat Nederlandstaligen niet in alle Brusselse postkantoren terecht kunnen. “Ofwel moet Bpost meer inzetten op het aanwerven van Nederlandstaligen in de hoofdstad, ofwel moet het postbedrijf Franstalige personeelsleden in Brussel een doorgedreven taalcursus Nederlands laten volgen. Ze moeten een taalbrevet hebben over hun kennis van de tweede taal”, besluit Pas.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/brusselse-ziekenhuizen-blijven-taalwetgeving-schenden-maron-en-van-den-brandt-moeten-wettelijke-tweetaligheid-afdwingen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Geen Nederlandstalig personeel in helft van Brusselse postkantoren”

  1. Dit is al meer dan 20 jaar zo – ik heb overal zo wat gewerkt in Brussel , en +- 80% is juist maar Eentalig en hoe meer de jaren vorderen hoe erger het wordt
    De Vlaming dient alleen nog maar om voor Brussel te betalen en wij Vlamingen slapen rustig verder !!!

  2. Die eentaligheid behoort tot het racistisch DNA van de Franse gemeenschap in België. Geen scoop. De Franstalige Belgische elite (race supérieureavant la lettre) voerde vanaf 1831 een taalracistisch en genocidair kultureel beleid tegen de Vlamingen. Later kregen ze nog versterking van de cultuurmarxisten. Congolezen (tijdens kolonisatie), Duitsers (OstBelgiën) en uiteraard de Vlamingen in België allemaal slachtoffers van een franskiljons raciaal imperialistisme.

  3. Dat laatste zinnetje is er boek op! Wat doet een Vlaming als hij tegenover een “uniligue Francophone” komt te staan? Inderdaad Frans praten zelfs al lukt hem dat maar half! Dus wij Vlamingen lokken dat zelf uit!

  4. Ik heb gewerkt op en tweetalige dienst in Bruxelles en had recht op een tweetaligheidspremie. Franstalige collega’s die de premie uitbetaald kregen vertikten het desondanks om Nederlands te spreken met het publiek. Met de stilzwijgende goedkeuring van de lokale overheid (Franstalige burgemeester). Onderhavig taalracisme krijgen ze mee via de Franstalige onderwijsnetten. Begin jaren 1980 was het de FDF burgemeester Georges Désirs (St-Lambrechts-Woluwe), notoir racist pur sang, die publiekelijk verklaarde voortaan ééntalig Franstalige kandidaten voor de politie te zullen werven. Volstrekt illegaal uiteraard. Nederlandstalige kandidaten konden niet genieten van die maatregel. Dus discriminatie gedoogd door de politiek die zonder schroom hypocriet zweert de wet te zullen naleven. Geen gasboetes uiteraard voor Franstalige politieke hooligans.

Plaats een reactie

Delen