Federale regering stopt gradueel met krantenconcessie: “Risico dat overheid schadevergoeding moet betalen”

Bevoegd minister De Sutter gaat zo snel mogelijk met de top van Bpost samenzitten. Photonews

Uncategorized

Landbouw- en voedselexpert Louise O. Fresco: “Stikstofprobleem is politieke keuze”

Wannes Neukermans

België en Nederland zijn zélf verantwoordelijk voor de (politieke) problemen rond stikstof. Dat zegt de Nederlandse wetenschapper en schrijver Louise O. Fresco. “Europa zegt niets over stikstof”, vertelde ze in De Afspraak. België en Nederland hebben gekozen voor stikstof als belangrijkste meetwaarde om de kwaliteit van de natuur in stand te houden. De stikstofnormen in België en Nederland zijn ook veel strenger dan in veel andere Europese landen. “Omdat de natuur(beschermings)organisaties een heel grote rol hebben gehad.”

“Een politieke keuze over een ecologisch proces.” Zo omschrijft Louise O. Fresco de politieke crisissen rond stikstof in Vlaanderen en bij onze noorderburen. Om het behoud van bepaalde kwetsbare natuurgebieden te verzekeren, besloten de Vlaamse en Nederlandse regering op een gegeven moment parameters te gebruiken om ‘vervuiling’ van bepaalde gebieden te meten. In andere landen worden de luchtkwaliteit, watervervuiling… als parameters gekozen, afhankelijk van de specifieke situatie in bepaalde gebieden.

Natuurbeheer

De belangrijkste parameter werd de stikstofdepositie. “Als bioloog-ecoloog-landbouwkundige zou ik zeggen dat ecosystemen altijd aan het veranderen zijn”, legt de wetenschapper uit. “Wij (Vlaanderen en Nederland, red.) hebben besloten dat droge gebieden; de Kempen hier of Brabant bij ons, dat dat kwetsbare gebieden zijn omdat daar een aantal soorten last hebben van stikstof. Bij ons betekent ‘instandhouding’ dat we die stikstof niet willen hebben.”

Vlaanderen en Nederland hebben van stikstof dus zélf een ‘probleem’ gemaakt, oordeelt Fresco. “Een politieke keuze.” En geen verplichting vanuit de Europese Unie om iets aan de stikstofwaarden te doen. “Dat hele stikstofprobleem hebben we onszelf natuurlijk aangedaan. Europa zegt niks over stikstof.”

Geen nieuwe analyse

In andere landen bestaat stikstof ook, maar gaat men er heel anders mee om, legt de Nederlandse wetenschapper uit. “De hoogste uitstoot van stikstof in Europa is op de Povlakte (Italië). Daar speelt helemaal geen stikstofprobleem omdat niemand dat aankaart bij de rechter. (…) De norm voor stikstofdepositie in Duitsland is duizendmaal hoger dan in Nederland.”

Volgens Bram Bombeek, de woordvoerder van minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v), is deze analyse niet nieuw. “Waarom is die nooit eerder opgepikt?”, vraagt hij zich af. “Zeer juist geduid door Fresco. De Europese richtlijn spreekt er (de stikstofdeposititienorm, red.) spreekt er met geen letter van”, besluit hij op Twitter.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/wisselmeerderheid-stikstofakkoord-geen-optie-onvoldoende-voor-groen-vlaanderen-de-facto-onbestuurbaar-volgens-open-vld/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

16 gedachten over “Landbouw- en voedselexpert Louise O. Fresco: “Stikstofprobleem is politieke keuze””

  1. Het spijtige van de zaak is dat N-VA daar in mee stapt .Demir overdrijft daarin en wil katholieker dan de paus zijn .Kijk naar het verbod op auto’s met verbrandingsmotoren .Europa wou de verkoop ervan verbieden tegen 2035 en NVA maakte daar 2029 van!! Nu komt de clou !Duitsland en Italie verzetten zich er tegen en dus komt er in de EU GEEN verbod op deze auto’s! Dus N-VA staat moederziel alleen in de Vlaanderen en Belgie met haar verbod! De N-VA is goed bezig met zichzelf in de vernieling te rijden…Een tweede Volksunie scenario zit eraan te komen! De Wever verkoopt N-VA steeds als De conservatieve partij, niets is minder waar N-VA is volop aan het muteren naar een linkse progressieve partij dank zij individuen a la Demir!

  2. Ik ga toch nog voor CD&V kiezen als zij de idiote hersenloze dogma’s van stikstof, CO2, Klimaatmiserie en dergelijke doorbreken met op wetenschap gestoelde besluitvorming die werd doorsproken door wetenschappers voor en tegen.

  3. Ik ben diep teleurgesteld in N-VA. Dat de klassieke partijen bereid zijn om omwille van politiek gewin onze Vlaamse boeren onder de bus te gooien (CD&V heeft de stikstofnormen goedgekeurd maar draaide daarna zijn kazak voor politiek gewin) wisten we al langer.

  4. Ik hoop dat hij zichzelf in de vernieling rijdt, vooral door zijn liefde voor de PS, en dat veel mensen in hun stemgedrag dit gaan inzien voor het te laat is.

  5. Amai wat was het gisteren oorverdovend stil aan de andere kant van de tafel
    dit was nu eens zer mooi uitgelegd van Mevr en met kennis van zaken
    Weer alom Het mooiste bewijs dat de politiek de opgelegde milieu wetten van hieruit dicteren aan de gewone burgers , we kunnen hier 101 bewijzen aanhalen , van ideologische waanideeén allemaal op de kap van de burgers
    alle Oostbloklanden lachen ons vierkantig uit , en zij doen verder , en ook met Eu subsidies

  6. Vergeet niet dat CD&V de stikstofnorm eerst heeft goedgekeurd waarna ze hun kar keerden toen ze electoraal profijt zagen. Voor de rest ben ik blij dat ze dat gedaan hebben en hoop dat ze deze keer eens het been stijf houden.

  7. Dit is een vette kluif voor heel wat onderzoekers. Hoe is het mogelijk dat de NVA de groene eco-fascisten heeft achterna gelopen? Goed wetende dat heel die stikstof problematiek gewoon fake is. Het is te zot voor woorden.
    Het is zoals een aantal CDV-burgemeesters opmerken, de bevolking geeft geen bal om stikstof en gelijk hebben ze. De bevolking is al blij dat ze op het einde van de maand de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

  8. Mevr. Fresco gaat hier wel héél kort door de bocht, waardoor reacties op dit artikel ook compleet uit de bocht gaan: deze mensen informeren zich niet over de ware toedracht en beginnen maar te schelden en te lullen. Mevr. Fresco heeft ook niet gesteld dat er géén stikstofprobleem is.
    De EU legt inderdaad geen stikstofnorm op, maar stelt wel dat een land moet voorkomen dat de kwaliteit van het leefgebied hierdoor significant wordt aangetast. De wettelijke kaders die van belang zijn bij de stikstofproblematiek volgen uit de Europese Habitatrichtlijn. Deze kaders zijn in alle lidstaten van de EU gelijk. Wel kunnen lidstaten zelf bepalen hoe ze de verplichtingen implementeren.
    Nederland heeft de grootste stikstofuitstoot (ook ammoniak!) van de EU landen en België komt op de 2de plaats! In feite is er in Vlaanderen de grootste stikstofuitstoot (ook onder de vorm van ammoniak) van de EU landen.
    Het stikstofprobleem is (terecht) een politieke ‘keuze’ omdat juist de politiek hier de verantwoordelijkheid heeft!
    Het stikstofprobleem zit in hoofdzaak bij de landbouw (kunstmest en dierlijke mest) en is funest voor natuur én milieu (zeer schadelijke nitraten in ons drinkwater bv.) en nog het meest door de vorming van ammoniak.
    De schuldigen van deze problematiek zijn niet natuurverenigingen en Zuhal Demir, maar de – sinds de jaren ’50 – schaalvergroting tot een uit de hand gelopen agro-industrie. Zeer vele kleine boerderijen zijn stelselmatig verdwenen. De boerenbond is de grote schuldige van wat de huidige ‘boeren’ nu overkomt. Zelfs zonder die stikstofproblematiek is het voor hun een doodlopende straat: ze verdienen steeds minder en moeten steeds meer investeren om een grotere omzet te halen, enz…
    Ze vergissen zich compleet van ‘vijand’. De boerenbond is hun vijand, maar dat durven ze niet zeggen, omdat ze er als een slaaf afhankelijk van zijn.

  9. Zoals de mier nu bezig is toch…Als ik een groene fundi wil worden dan stap ik over naar Groen en heb ik N-VA niet nodig .Als de mier zich laat leiden daar een cabinettard wiens papa een natuurpunt fundi is dan zijn we goed bezig en is het wachten op de scheuring van de partij waar een groot deel VB klanten zullen worden en waar N-VA zal overblijven als schrompel partijtje . Laat

  10. Weldra zou er zelfs een politiek-correct verbod komen om veesten te laten daar dit het gat in de ozon laag zou vergroten. Dus allemaal een soort “roetfilter” in onze slip laten dragen lijkt een adequate maatregel.

Plaats een reactie

Delen