Vlaams Belang hekelt uitspraak Grondwettelijk Hof over Irandeal: "Fout precedent waarmee we toegeven aan chantagepolitiek van Iran”

Ellen Samyn. Belga Image

Uncategorized

Vlaams Belang hekelt uitspraak Grondwettelijk Hof over Irandeal: “Fout precedent waarmee we toegeven aan chantagepolitiek”

Anton Schelfaut

Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn reageert verbaasd op de beslissing van het Grondwettelijk Hof om het beroep tegen de zogenaamde Irandeal te verwerpen. Nochtans had het Hof eind vorig jaar beslist om het verdrag, dat de ruil van de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele tegen de veroordeelde Iraanse terrorist Assadolah Assadi moet faciliteren, tijdelijk te schorsen.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde vrijdagavond dat de zogenaamde Irandeal, een verdrag dat een gevangenenruil tussen België en Iran mogelijk moet maken, niet in strijd is met de grondwet. Nochtans had het Hof in december een deel van de Irandeal geschorst om de uitlevering van de veroordeelde Iraanse terrorist Assadolah Assadi te verhinderen. Er is immers geen enkele garantie dat Assadi in zijn thuisland het vervolg van zijn straf zal moeten uitzitten, waardoor zijn uitlevering een gevaar zou kunnen vormen voor zijn slachtoffers.

“Perfide akkoord”

Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn waarschuwt dat de uitspraak van het Grondwettelijk Hof “de poort wagenwijd openzet voor de uitlevering en dus vrijlating van Assadi”. Die laatste noemt ze “dé spil van de Iraanse terreuroperaties in Europa”.

Samyn heeft twee fundamentele problemen met de Irandeal en het uitspraak van het Hof. “Het is enerzijds een zéér fout precedent waarmee wij toegeven aan de chantagepolitiek van Teheran”, benadrukt ze. “Het Ayatollahregime misbruikte Vandecasteele immers als gijzelaar en pasmunt om Assadi vrij te krijgen. Anderzijds is het ronduit gevaarlijk voor onze nationale én Europese veiligheid om deze terrorist weer zijn gang te laten gaan in zijn thuisland, waar men hem als held zal ontvangen.”

Voor Samyn mag België in geen geval tot uitlevering overgaan. “Assadi moet in de cel blijven en de regering mag dit perfide akkoord nooit ten uitvoer brengen”, besluit ze.

Schijnproces

De Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele zit sinds 24 februari 2022 opgesloten in een Iraanse cel, nadat hij in weerwil van een negatief advies van de dienst Buitenlandse Zaken naar Iran was gereisd. Na een schijnproces werd hij veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij wordt in slechte omstandigheden vastgehouden en zou ernstige gezondheidsproblemen hebben.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2023/03/de-roover-n-va-verbaasd-over-beslissing-grondwettelijk-hof-om-irandeal-niet-te-vernietigen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Vlaams Belang hekelt uitspraak Grondwettelijk Hof over Irandeal: “Fout precedent waarmee we toegeven aan chantagepolitiek””

  1. Dit gaat geen stemmen opleveren voor Ellen Samyn of het Vlaams Belang. Vandecasteele is een Amerikaanse spion en zit met evenveel reden in een Iraanse gevangenis als Assadi in een Belgische gevangenis. Dossierkennis is nog altijd een zwak punt bij Vlaams Belang. Emoties en plat opportunistisch kiezersgewin hebben de bovenhand. Het Vlaams Belang zou beter wat meer informatie inwinnen voor ze zo’n straffe uitspraken doen. Thumbs down Ellen Samyn.

  2. Zo’n zaken gebeuren als door de bevolking uitgespuwde politici laat zetelen in een instelling die er enkel om die reden er is gekomen. Terroristen hun zin geven, maar de digitale meter onwettelijk beoordelen, als het alleen maar de Vlamingen pest natuurlijk.

Plaats een reactie

Delen