Politicoloog Nadia Nsayi: "Als Vlaams Belang aan de macht komt, dan verlaat ik Vlaanderen"

Nadia Nsayi en Tom Van Grieken. YouTube en Photo News

Binnenland politiek

Politicoloog Nadia Nsayi: “Als Vlaams Belang aan de macht komt, dan verlaat ik Vlaanderen”

Anton Schelfaut

Als Vlaams Belang in 2024 op Vlaams niveau aan de macht komt, zal de Belgisch-Congolese politicologe Nadia Nsayi Vlaanderen verlaten. Dat heeft ze gezegd in ‘Het inzicht’, een podcast van De Morgen. “Ik kan niet in een Vlaanderen leven waar Vlaams Belang aan de macht is”, klinkt het.

Nsayi denkt dat de Vlaming niet goed beseft wat een regeringsdeelname van Vlaams Belang teweeg zou kunnen brengen. Daarvoor wijst ze het onderwijs met de vinger, omdat de vermeende link tussen de collaboratie en Vlaams Belang daar niet wordt gelegd. Daardoor hebben veel van haar generatiegenoten een “kennisdeficit”, oordeelt ze.

Het Verhaal van Vlaanderen was volgens haar in hetzelfde bedje ziek. “Hoe kan je een reeks maken over Vlaanderen zonder voldoende in te gaan op de collaboratie en de erfenis op politiek vlak?”, vraagt ze zich hardop af. “Het is een gemiste kans en een pure schande dat men de collaboratie niet bespreekbaar heeft gemaakt.”

De theorie van presentator Joël De Ceulaer luidt dat de makers dat niet hebben aangedurfd, “omdat de politieke macht in Vlaanderen in handen is van mensen die dat niet graag hebben”.

Nsayi meent dat de openbare omroep de maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt om duiding te geven bij de collaboratie. “Als je in een regio woont waar de twee grootste partijen wortels hebben in de collaboratie, moet je dat verhaal vertellen. Dat is essentieel als je wil uitleggen hoe Vlaanderen, de Vlaamse Beweging en de Vlaamse gemeenschap zijn ontstaan”, oordeelt ze.

Geweldloos verzet

Volgens Nsayi zal er in 2024 nood zijn aan “geweldloos verzet” als Vlaams Belang zou meebesturen. Concreet gaat het over verzet tegen “een bestuur dat een exclusief beleid wil uitwerken, waarbij bepaalde mensen uitgesloten worden”.

Dat verzet zou op gemeentelijk of stedelijk niveau de vorm kunnen aannemen van druk op andere partijen die geneigd zouden zijn om in gesprek te gaan met Vlaams Belang. “Op dat moment kan je zien wie je bondgenoten zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat Vlaams Belang niet meebestuurt. N-VA zegt wel dat ze geen regering zal vormen met Vlaams Belang, maar dat geloof ik niet volledig”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

69 gedachten over “Politicoloog Nadia Nsayi: “Als Vlaams Belang aan de macht komt, dan verlaat ik Vlaanderen””

  1. Wel, als alle politieke lullers, theoretici en nutteloze subsidieslurpers het aftrappen eens het vlaams Belang aan de macht, zal de begroting er alvast veel beter uitzien. Dag, madame. Maar woord houden hé!

  2. Voor wie of wat staat die zwarte die zich niet wil aanpassen aan onze gemeenschap? Haar verwijzing naar de (ook al ‘zwarte’) collaboratie is zo belegen als beschimmelde kaas en bewijst dat ze niets van de geschiedenis afweet of wil afweten.

  3. Dus hebben we allemaal hier in Vlaanderen roots in de collaboratie. Goed om weten, maar we leven hier wel in vrede. Ze is Congolese, waarom gaat ze niet terug naar de Congo net daar zou ze het verschil kunnen maken? Als ze hier toch maar is ons te verwijten en op onze kosten te leven, ga dan als het je hier niet aanstaat. Stel je voor dat hier iemand zou verwijten gaan rondstrooien over pakweg de Mouvement National Congolais, men zou zeggen “waar bemoeien jullie zich mee in Vlaanderen”? Wel bemoei u niet met ons leven en onze politiek, trap het maar zo gauw mogelijk af en breng eerst uw eigen land op orde vooraleer iemand anders te verwijten. Je moet zeker niet op de verkiezingen wachten.

  4. Blijkbaar wil ze mensen overtuigen om VB te stemmen.
    Onderwijs faalt vooral om meest moorddadige ideologie ooit van Communisme/Marxisme te benoemen en feit dat PVDA deze ideologie aanhangt terwijl VB geen Nazisme aanhangt.

  5. Congo kan veel talenten gebruiken….

    Misschien ginder eens luidop gaan vertellen met wie de Congolese machthebbers collaboreren.

    …. Ze heeft het niet aangedurfd…..?

    De feiten bijten in haar neus en toch kan ze deze niet lezen.

  6. Ze hoeft niet tot 2024 te wachten, als het haar hier niet aanstaat kan ze nu al opkrassen.
    Zoals de meeste Walen propageren is er alleen maar collaboratie in Vlaanderen geweest en zwijgt men in alle talen over Leon Degrelle die toestemming kreeg van de bezetter om het Légion Wallonie op te richten, dat als onderdeel van de Duitse Wehrmacht aan het oostfront streed.
    Het Vlaams belang heeft niets te maken met de collaboratie tijdens de tweede wereldoorlog.
    Dat ze in Congo van haar neus gaat maken in plaats van hier uitspraken te doen over zaken waar ze niets van begrijpt.

  7. Dat zou pas goed nieuws zijn. 2x : Vlaams Belang aan de macht en al die mensen die zich niet willen aanpassen aan onze cultuur : terug naar hun landen van herkomst waar het (inderdaad) zoveel beter is, zie Kongo, Ruanda, …

  8. Het riedeltje over de collaboratie begint nu toch écht afgezaagd te worden.Als die dame al 70 jaar in de tijd moet teruggaan om het VB iets ten laste te kunnen leggen,kan ze beter het land van haar roots eens onder de loep nemen.Ze mag natuurlijk ook terug naar daar vertrekken om daar info uit de 1ste hand te vergaren…..maar ik twijfel eraan of dat aan de orde is,moest VB hier aan de macht komen in 2024.

  9. Neem al je vreemdelingen mee die niet verstaan dat Vlaanderen eerst komt. We hebben lang genoeg voor dat gezaag betaald. Hier is onze toekomst. Afrikanen hebben de laatste 3000 jaar geen enkele stad succesvol bestuurd. Zonder ons zinkt het Vlaamse schip. Als je vertrekt is het goed voor de Vlamingen, en als je ons verdringt dan stort het Vlaamse huis op je neer. We winnen altijd.

  10. Waar bemoeit die Ndia zich eigenlijk mee. Alleen wijzelf
    hebben recht van spreken indien het over onze eigen zaken gaat.
    Een goeie raad, Nadia, bemoei je met je eigen zaken en stap het op.
    Er is plaats te over in Congo indien het je hier niet aan staat.
    Je bent overigens wel een goede publiciteit om mensen aan te zetten alsnog voor VB te stemmen.
    Vaarwel mevr. Nadia, het ga je goed buiten Vlaanderen…..
    voor ons ben je “persona non grata”.

  11. Ze verzet zich tegen “een bestuur dat een exclusief beleid wil uitwerken, waarbij bepaalde mensen uitgesloten worden”. Een beetje zoals hoe de 800.000 Vlamingen behandeld worden die op VB stemmen.

  12. Dat is uitstekend nieuws, emigreren naar de Congo en bij uitbreiding Afrika.
    Als mijn inlichtingen juist zijn is daar nog heel wat werk op de plank.
    Ik wil zelfs een geste doen, ik heb een kruiwagen, schoppen en een truweel op overschot. Ze kan ze gratis komen ophalen. Samen voor een betere wereld is mijn leuze.

  13. Verzet (al dan niet geweldloos) is inderdaad wat er zal komen als het VB aan de macht is. Als de ambtenarij tegenwerkt, kan een minister niets bereiken en bovendien zelf in de problemen komen. Politici, de rechterlijke macht, politie en leger, de zuilen (vakbonden, mutualiteiten,…), de pers, het onderwijs, ze zullen allemaal stokken in de wielen steken. Het cordon sanitaire bestaat nog steeds en betekent: op geen enkele manier samenwerken met het VB of iemand van die partij. Wat je er ook van vindt, dat zal de realiteit zijn.

  14. Veel, zoniet alles zal afhangen van de stembus uitslag in 2024. Ook ambtenaren, die benoemd werden door vroeger regerende partijen, politiemensen, militairen, zelfs vaksbondmilitanten kunnen van de een op andere dag veranderen van mening, en zullen zich laten meezuigen door de situatie van het ogenblik. Er zijn van langs om meer mensen – kiezers !- die openlijk aangeven te stemmen voor het VB, in Wallobrux voor de PTB. Daar waar ze dit vroeger nooit hadden gedaan. Dat cordon staat op springen, en wordt van langs om meer een punt van onenigheid. In alle partijen. Ook al wil men het in de sanhedrins niet erkennen.

  15. Proficiat mevrouw NSAYI, een kloeke beslissing. Daar moet je zelfs niet mee wachten tot 2024. Vergeet dan ook niet al je vriendjes en vriendinnetjes mee te nemen. Natuurlijk wens ik je behouden vaart naar het land van je roots. Daar zal je dan allicht wel prachtig politiek en vredebrengend werk kunnen doen. ‘Safari njema ! Goede reis !’

  16. paul,die gereedschappen dienen om te werken,negers en werken,dat gaat niet samen.Nu komt het,Vanilla hermans krijgt steun van de vivaldidioten en zij wil nu hetzelfde realiseren.Hoog tijd van de NVA om kleur te bekennen,met of zonder VB,mijn NVA-kaart ligt klaar om terug sturen.Oost-Fronters zijn op aandringen van Pius XII ,toenmalige paus,gaan vechten tegen de communisten met de Duitsers,dat is en was geen collaboratie,dat was steun verlenen tegen een communistisch regime waar we in Frankrijk en Italië mee geconfronteerd werden en waar Franco de kant van een rechts Europa gekozen heeft tegen het communisme.Bestaat er geen mogelijkheid om die negerin terug te sturen op basis van haatspraak tegen de meerderheid van de bevolking.

  17. Een meer dan moedige beslissing van deze dame, war we haar voor moeten bewonderen. Mogelijk , maar dat zal wel niet na al de voorbeelden voor haar, houdt ze haar woord en brengt ze een volksverhuizing tot stand. Iedereen mag toch dromen, neen?

  18. Belgie heeft in Congo een Europese staatsstructuur ge-ent op de Congolese stammensamenleving. Overal wordt er gesproken dat Congo gekoloniseerd is geworden door Belgie., Dan klopt administratief-juridisch maar er is in Congo nooit sprake geweest van een omvolking (een grote groep vreemdelingen die de lokale bevolking wegduwde) zoals degene die wij nu meemaken in Vlaanderen. De echte kolonisering is, grote groepen mensen van vreemde oorsprong die bij u komen wonen en u wegduwen.
    Dat een figuur als Nadia Nsayi van Congolese oorsprong zo een politiek discours in Vlaanderen(ze gaat Vlaanderen verlaten als het Vlaams Belang aan de macht komt….) kan houden, is voor mij het teken aan de wand dat wij in Vlaanderen met een grote groep vreemdelingen zitten, die zonder pardon de inboorlingen wegdringt.

  19. Die “domme vrouw” maakt wel gratis reclame voor het VB, al weze het niet intentioneel, door haar voze
    uitspraken, “merci madame en laat de maniok u smaken in de Congo”

  20. En wat de “duiding” betreft die onze openbare omroep zou moeten geven: daar moet ik geen tekeningske over maken zeker ? Die is nog nooit anders geweest dan sterk politiek (rood) gekleurd ! Zoals hun naam, vroeger en nu, al zegt: BRT = Belgische Rode Televisie, of VRT = Vlaamse Rode Televisie

  21. Beste Veerle, wil jij dan zeggen dat we ons moeten neerleggen bij al die wantoestanden die onze huidige politiekers gecreëerd hebben? Zodat die tot in de eeuwigheid kunnen blijven doorgaan? Sorry, maar ik ben niet zo’n braaf gewillig schaapje als jij! Gelukkig is niet iedereen zo passief als jij, maar zijn er ook mensen die bereid zijn te vechten voor een betere toekomst. En weet je wat? Die mensen vechten gewoon harder als het moeilijker wordt. Tot het doel bereikt is!

  22. Maak daar maar Communisme/Marxisme/Socialisme van, met de ‘Unie van SOCIALISTISCHE Sovjet Republieken’ , het ‘Nationaal-SOCIALISME’ van Snorremans, de SOCIALISTISCHE Internationale met als leden o.a. de Ba’athpartijen van Assad, Saddam Hussein en Kaddafi destijds, de SOCIALISTISCHE Partij van Tito, enz..

  23. Maar mens ga terug naar Congo en blijf daar, natuurlijk gaat U dat niet doen want als je daar zoiets durft zeggen ga je de gevangenis in en die zijn niet comfortabel in Congo.

  24. Reactie D. Van Langenhove:
    Theo Francken liet er honderdduizenden binnen en kreeg er amper gedwongen teruggestuurd. Vlaams Belang is nog niet eens aan de macht en ze beloven al vrijwillig terug te zullen keren 😂 2024, we komen er aan!

  25. “Haatspraak, racisme en discriminatie” worden enkel PoCo-ontaard gesanctioneerd indien om het even welke volkomen overbeschermde minderheidspersoon er het vermeend slachtoffer zou van zijn. Zeker indien dat “slachtoffer”(sic) behoort tot iemand met cumul aan minderheidskenmerken ; bvb zoals een suikerzieke, schele, doddelaar, transgender ,holebi met flaporen, klompvoeten, hazelip , sproeten, ros haar, druipneus, SOA’s etc………Hoe meer PoCo-“kwalen”, hoe hoger het PoCo-karaat, uiteraard. Of…zou u al ooit vernomen hebben dat autochtonofobie of anti-blanke discriminatie of dito racisme discriminatie dan toch gesanctioneerd werd ? Blijkbaar krijgt men er soms promotie door. Zoals blijkt uit een eerdere destijdse anti-blank racistische verklaring der in Brugge “omhoog gevallen” Dalilla H. uit B. Blijkbaar geldt “positieve discriminatie” niet als echte discriminatie maar wordt ze met het voze PoCo-etiket “positieve actie” betitteld in PoCo-ontaarde Nieuwspraak.

  26. Elke telg van om het even welke volkomen overbeschermde minderheid geniet van dergelijke priviliges middels PoCo-positieve discriminatie PoCo verkleed als…..”positieve actie”(sic). Wat er dan zo vermeend “positief” zou zijn aan het feit dat iemand de brute pech heeft om tot het even welke meerderheid te behoren, dient achteruitgestoken te worden ten bate van wie tot om het even welke overbeschermde minderheid behoort, is enkel begrijpbaar door met PoCo-propaganda gehersenspoelde pipo’s/pipa’s.

Plaats een reactie

Delen