Vooruit wil kiesleeftijd bij lokale verkiezingen verlagen naar 16 jaar

Conner Rousseau. Photo News

Uncategorized

Vooruit wil kiesleeftijd bij lokale verkiezingen verlagen naar 16 jaar

Anton Schelfaut

Als het van Vooruit afhangt, mag iedereen vanaf 16 jaar bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen in oktober 2024 zijn of haar stem uitbrengen. Vlaams Parlementslid Kurt De Loor (Vooruit) heeft daartoe vorige week een decreetsvoorstel ingediend.

De leden van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement buigen zich de komende weken over het voorstel. De bedoeling is om de bespreking en stemming nog voor de zomer af te ronden, zodat de stemgerechtigde leeftijd bij de lokale verkiezingen van oktober 2024 op 16 jaar komt te liggen.

Vlaams Parlementslid Kurt De Loor (Vooruit) wil met zijn voorstel jongeren vanaf 16 jaar de kans geven om te “participeren in de politieke wereld van vandaag”. “Veel politieke beslissingen hebben ook een grote impact op onze jongeren: ze fietsen naar school, nemen de bus, gaan sporten in de plaatselijke sporthal of gaan op kamp met de jeugdbeweging. Het is dan ook maar normaal dat hun stem gehoord wordt”, legt hij uit.

Geen consensus

De kans dat het voorstel van Vooruit deze legislatuur wordt goedgekeurd, is vrijwel onbestaande. Er bestaat immers geen consensus binnen de Vlaamse regering. Open Vld en cd&v zijn voorstanders van een verlaging van de kiesleeftijd, maar willen niet ingaan tegen coalitiepartner N-VA.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

23 gedachten over “Vooruit wil kiesleeftijd bij lokale verkiezingen verlagen naar 16 jaar”

  1. Ik stel voor dat alle illegale vreemdelingen ook mogen stemmen want zij bepalen ook voor een groot deel de toekomst van ons land. Namelijk wanneer we helemaal failliet zullen zijn!

  2. Het is erg gesteld met de politiek als ze nu reeds niet volwassen wil laten stemmen, want dat zijn het toch 16 jarigen, niet volwassenen. Ik zou zeggen als ze mogen stemmen vanaf 16 laat ons hen dan ook voor een gewone rechtbank brengen in geval van overtredingen en misdaden zodat ze gestraft kunnen worden zoals iedere volwassen burger en niet door een jeugdrechter, die hun dan gewoonlijk zeggen maar jongen dat mag niet meer doen hoor.

  3. Dus kinderen die geen belastingen betalen, die de nodige levenservaring ontbreken, die geen werkervaring hebben, die kinderen gaan mee beslissen over politieke dossiers. Alcohol mogen ze niet drinken, porno mogen ze niet kijken en voor criminele feiten worden ze berecht als kinderen. Maar voor de politici zijn ze volwassen genoeg om beslissingen te nemen die een weerslag hebben op het algemeen belang. Als de volwassen man in de straat de politiek de rug toekeert, proberen ze het maar met de kinderen.

  4. Op die leeftijd worden ze nog onderhouden door thuis, leven ze (zo goed als) zonder zorgen en zijn de meesten nog verdraagzaam en progressief. Later als ze wat meer levenservaring hebben verandert dat wél eens. Het zou de socialisten kunnen helpen. Meer moet je er niet achter zoeken.

  5. Die tieners zullen met opgestoken middenvinger gaan stemmen na de onderwijs indoctrinatie door vaak gifGroen onderwijzend personeel, “leerkrachten” in PoCo-nieuwpraak

  6. Ik hoop het met jullie, maar als de N-VA bestaan had tijdens de conceptie en implementatie van het cordon sanitaire, dan had de N-VA het cordon goedgekeurd. De eerdere klimaatmarsen en het toekomstige verlaging van de kiesleeftijd of het lokaal opnemen van bvb. illegalen in de stemgerechtigde bevolking hoort bij de opties. Het illegaliseren van politieke reclame op Méta door de EU vlak voor de verkiezingen en de VRT en VTM die daarop 24/7 linkse politieke propaganda spuien behoort tot de opties. Links zal de regels proberen buigen en te breken want politieke macht is hun alles. De pogingen tot fraude zullen exponentieel versneller en steeds gewetenlozer worden. TVG deed een geweldig VTM-studio interview afgelopen week, Cathérine Moerkerke kreeg een Cathy Newman momentje. Ze viel helemaal stil tijdens het aanvallen en begon te ratelen en onnozel te doen. Da’s 2024 in een notendop.

  7. Ja Ronny, ik heb daar ook Van Moerkerke zien afgaan als een vlieger, de MSM was op dat moment iets te licht om TVG uit te dagen en aan te vallen. Hij zal ook niet meer gevraagd mogen worden van traditionele partijen, inclusief NVA, om zijn standpunten naar het grote publiek te brengen, …de “paljas”. Maar in alle geval, als je ook ziet hoe onze EU president gesjoemeld heeft, die nochtans aan de goede kant van de geschiedenis stond, ik zal in 2024 dan maar met TVG aan de slechte kant van de geschiedenis komen te staan. Als Vooruit zo hopeloos is dat ze het al niet meer halen met hun massale import van “stemgerechtigden”, nu ook 16j erbij sleurt om aan stemmen te geraken, wel ze zouden zich schromelijk kunnen vergissen. Zelfs mijn 16j+ kids weten al heel goed waarvoor VB, NVA, Vooruit, Groen, OVld, PVDA en Cd&V staan en ze zullen zeker ook aan de verkeerde van de geschiedenis staan. 16j zijn zo dom niet meer en gewoon een dagje met vriendinnen aan zee in de zomer met de trein is al voldoende om VB massaal veel stemmen op te leveren.

  8. Wilde hij ook niet burgemeester van Sint-Niklaas worden en een studentwijk uit de grond stampen in wat waarschijnlijk de meest studentarme centrumstad van Vlaanderen is? Hij weet duidelijk niet meer van welk hout pijlen maken om stemmen van jongeren aan te trekken.

  9. Ja, dat laatste klopt. Links denkt dat jongeren links stemmen, maar dat is wishfull thinking. Dat is ook bewezen met een pilootproject dat liep in scholen. Men was verbaasd hoe rechts die jonge kiezers georiënteerd waren. Zelfs de juiste conclusies trekken uit feiten kunnen linkse mensen niet. Ik vind dat heel raar.

Plaats een reactie

Delen