VRT-journalist Ivan De Vadder: "Het cordon sanitaire is antidemocratisch en mag op de schop"

Wetstraatjournalist Ivan De Vadder en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Photo News

Uncategorized

VRT-journalist Ivan De Vadder: “Het cordon sanitaire is antidemocratisch en mag op de schop”

Anton Schelfaut

Als het van Wetstraatjournalist Ivan De Vadder afhangt, mag het “antidemocratische” cordon sanitaire op de schop. Maar dat betekent voor hem niet dat de andere partijen met Vlaams Belang móéten samenwerken. “Iedere partij heeft het recht om zelf te beslissen of ze met een andere partij in zee wil gaan”, nuanceert hij.

Politiek journalist Ivan De Vadder was gisteren te gast in #BelRiadh, een online-praatprogramma waarin hij met jongeren in discussie ging over hun (gebrek aan) vertrouwen in de politiek. Een van de kijkers noemde het cordon sanitaire “ondemocratisch”, iets waar De Vadder het naar eigen zeggen volledig mee eens is. “Dat vind ik anno 2023 antidemocratisch. Ik vind dat het op de schop mag”, zei hij.

Daarbij vond De Vadder het wel belangrijk om te definiëren wat het cordon sanitaire precies is: “De afspraak tussen verschillende partijen die in 1992 op papier werd gezet om op voorhand geen bestuursakkoorden te sluiten met het toenmalige Vlaams Blok – later Vlaams Belang.”

De Wetstraatjournalist vindt het niet correct dat partijen anno 2023 nog op voorhand afspreken om een andere partij – in casu het Vlaams Belang – uit te sluiten. “Maar dat wil niet zeggen dat die andere partij móét meedoen”, nuanceerde hij. “Iedere partij heeft het recht om voor zichzelf te beslissen of ze met een andere partij in zee wil gaan. Dat vind ik ook maar heel democratisch.”

(Lees verder onder de tweet.)

Extra stemmen

Tot slot argumenteerde De Vadder dat het cordon sanitaire Vlaams Belang net extra stemmen oplevert, “omdat heel veel mensen het cordon sanitaire onrechtvaardig vinden”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

14 gedachten over “VRT-journalist Ivan De Vadder: “Het cordon sanitaire is antidemocratisch en mag op de schop””

  1. Tjonge jonge, nog steeds zijn er mensen die denken dat het cordon sanitaire, het Vlaams Belang extra stemmen oplevert omdat het zich dan een slachtofferrol aanmeet. Hoe een lelijke persoonlijkheid heeft Ivan De Vadder als die openlijk praat alsof die het morele kompas heeft om te bepalen wat Vlamingen moeten denken of sterker nog, dat die denkt te weten wat Vlamingen beweegt.

  2. De Vadders bekering betekent dat hij vroeger wat weinig heeft nagedacht en mede onnoemelijk veel antidemocratische schade heeft aangericht. Zijn uitspraak is zo effe losjes uit de pols en is eigenlijk wraakroepend.

  3. Dat schreef ik 16 jaar geleden al in wuz De Telegraaf in Nederland. Na achtereenvolgens Hans Janmaat, Pim Fortuyn, Geert Wilders, Thierry Baudet, mensen die Nederland er weer bovenop wilden helpen, en nu de boycot voor de BBB van mevrouw Van der Plas, die ook op alle manieren gedwarsboomd wordt, en ook hetzelfde ten deel zal vallen.

  4. Nog een hypocriet die de hete adem van het VB voelt. Eventjes snel mijnkar draaien denkt hij want als het VB aan de zet is volgende verkiezingen ben ik misschien niet meer nuttig en kan ik niet verder betaald zever verkopen.

  5. Het cordon sanitaire, tegen het VB en PVDA, is uiteraard ondemocratsch. Niet toevallig dat de “cordon” partijen het pervert systeem handhaven. Zij hebben namelijk hun lot aan elkaar verbonden en zullen nooit vrijwillig afstand doen van de macht, zelfs als de kiezer hen desavoueert. Bovendien kunnen ze rekenen op bondgenoten in de EU (o.m.,de liberale wallingant Charles Michel en de EU bureaucratie). Reactionaire kosmopolitische geldmachten, gestuurd vanuit de EU en de USA waken eveneens over het politieke status quo in hun speeltuin. Kortom, progressieven en/of democraten, hetzij van rechtse of linkse signatuur zijn niet gewenst in het reactionaire België, Vlaanderen, Wallonië, de EU en sowieso niet bij onze monarchen.

  6. Sedert 1989 hebben politici, politieke commentatoren en de bevolking gelegenheid gehad om over deze afspraak tussen politieke partijen na te denken. Reeds tientallen jaren hebben we gemerkt wat de bevolking daarover denkt en nu het water tot aan de resterende bevolkingsgroepen hun middel reikt, beginnen ze ook heldere momenten te krijgen. Wanneer worden Jos Geysels en Hugo Gijsels ter verantwoording geroepen voor een rechtbank voor het ondermijnen van de democratie? Hallo Parlement?

  7. Kort en bondig maar tot op het bot correct. Nu al, 1 jaar voor de verkiezingen, 1 op 3 Vlamingen (VB en PVDA) a priori uitsluiten om de postjes leunt eerder aan bij een dictatuur dan aan een “parlementaire democratie”.

  8. Nadenken moet in je mogelijkheden liggen .Blijkbaar lukt dat bij Ivan maar pas als je hem genoeg tijd geeft .Daarmee bedoel ik jaren in het geval van Ivan. Ongelooflijk hoe die mannen zichzelf belachelijk maken!

Plaats een reactie

Delen